Izraelski veleposlanik oštro odgovorio udruzi logoraša na njihovo huškačko pismo: Nećemo dozvoliti zlouporabu prava Židova za blokiranje suštinskih procesa u BiH

Veleposlanik Izraela za Bosnu i Hercegovinu Noah Gal Gendler odgovorio je mostarskim logorašima koji su mu pisali nakon stava izraelskog veleposlanstva u kojem podržavaju hrvatske prijedloge za izmjene izbornog zakona u BiH.

Potpisnik pisma Emir Hajdarović, koji je predsjednik udruženja logoraša iz Mostara istakao je da se obratio uime onih koji preživjeli torture i poniženja, kako je naveo, najgore vrste u logorima Hrvatskog vijećaa odbrane (HVO) tokom otvorene i presudene agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Mostarski logoraši su iznenađeni Gendlerovom podrškom Čoviću i HDZ-u u izmjenama izbornog zakona i ako ti “isti (Čović i HDZ) ni nakon 30 godina ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bio dali poštovanje supatnicima”.

Veleposlanik Izraela za BiH je odgovorio kratko, jednom rečenicom.

“Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava Židovske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zlouporabee”, istakao je ambasador Noah Gal Gendler.

Jasno je i vidljivo da je veleposlanik Izraela jako svjestan da Bošnjaci prava Židova koriste za svoje obračune s drugima u BiH, jer da ih interesiraju prava Židova onda ne bi tako žučno tražili da se raspišu još jedni izbori po diskriminatornom zakonu koji upravo onemogućava Židovima da se kandidiraju za članove Predsjedniptva BiH. S lažima se više neće moći daleko naprijed!

ABC portal