Izvoz peleta i cijepanog drva nikad lošiji, kupci iz EU trajno izgubljeni

Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo – naveo je Ivanović

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvom, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, jako je loša, a osim tople jeseni, glavni razlog izvoza na kapaljku jesu, tvrde domaći proizvođači, izgubljeni kupci u Europskoj uniji koji su lani, kada je Bosna i Hercegovina spustila rampu za plasman ogrjeva, pronašli nove dobavljače.

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da na pragu grijne sezone domaće tvrtke imaju vrlo malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

– Dani su topli, a i prošla zima je bila dosta blaga pa je kupcima ostalo peleta, a sada su samo dokupili dio. Kada zahladi, vjerojatno će doći do naglog rasta potražnje, ali i to ćemo vjerojatno amortizirati vrlo brzo jer imamo kapacitete. Do problema može doći jedino ako zima počne naglo pa se onemogući sječa u šumi i tada ne bismo imali sirovine. Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo – naveo je Ivanović. Dodaje da su ipak najveći problem izgubljeni kupci na tržištima Italije, Slovenije, Austrije koje ne mogu vratiti.

– Vrlo sporo uspostavljamo kontakte s kupcima koje smo izgubili zbog zabrana izvoza peleta tijekom prošle godine. S druge strane, Europska unija je uspjela podići svoje proizvodne kapacitete. Oni su ove godine instalirali kapacitete od dva i pol milijuna tona, što će nama i u godinama koje dolaze svakako praviti probleme. Uslijed svega toga potražnja na inotržištu pala je i do 40 posto – rekao je Ivanović i naveo da ima proizvođača koji su zbog smanjene potražnje zatvorili proizvodne pogone.

Večernji.ba