JAČANJE SESTRINSTVA U LIVNU, TOMISLAVGRADU I MOSTARU

sestre

U najosjetljivijim razdobljima života kao što je trudnoća i u posebnim stanjima poput kronične bolesti, invaliditeta i starosti stvara se potreba za patronažnim uslugama. Kroz praksu se pokazalo kako veliki dio pacijenata treba ovakvu vrstu usluge. Iako je pokrivenost na terenu uglavnom dobra, postojeće zdravstvene usluge trebale bi se unaprijediti. Upravo to je jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta jačanja sestrinstva u BiH.

Od pacijenata s kroničnim oboljenjima do loše socijalne situacije, ranjivih skupina stanovništva svakim danom sve je više. Zbog toga se stvara potreba za unaprjeđenjem postojećih usluga patronažne njege.

Rad patronažnih djelatnika uvelike bi se olakšao brojnijim kadrom te kroz preventivno djelovanje.

22 medicinske sestre iz domova zdravlja Mostar, Stari Grad Mostar, Tomislavgrad i Livno uključene su u projekt jačanja sestrinstva u BiH. U idućih nekoliko mjeseci sudjelovat će u edukacijskim radionicama te će dobiti osnovnu opremu za rad.

“Ovim sestrama će biti pružena dodatna edukacija iz oblasti patronaže. One će također imati kliničko mentorstvo, odnosno superviziju domaćih i stranih mentora. Na neki način će se uvesti promjene u organizaciji i sustavu rada patronažne djelatnosti”, rekla je Aldina Bukva-Mahmutović, menadžerica druge komponente projekta posvećene unapređenju zdravstvene njege u zajednici.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta jačanja sestrinstva u BiH. Opći cilj projekta je unaprijediti zdravlje cjelokupnog stanovništva u državi.

Našatv.ba