JANJA KARAULA / Ne diraj krušku! / KOLUMNA

NE DIRAJ KRUŠKU
U Livanjskom kraju postoji izreka „ozbiljan k`o Ćićko Matković“. Upravo taj Ćićko je bio moj rođeni dida po mami.
.
Osviještena spoznajom koliko je na moj život utjecao obiteljski korijen, misli su me sve češće u zadnje vrijeme vodile upravo didu Ćićku o kojemu gotovo ništa ne znam. Sva sjećanja na njega stanu u dva pozdrava „faljen Is“ kada bi došla i „ zbogom“ kada bi pošla.
.
Istina, vrlo rijetko smo se viđali dok je mama bila živa, a poslije toga još daleko manje.
.
Ponadala sam se da ću od svoga starijeg brata doznati više, tko je zapravo bio taj ozbiljni, brkati Ćićko. Na upit, je li njemu ikada rekao nešto više od „faljen Is` i zbogom“, reče mi nedavno brat „JEE“
.
Pomislih na trenutak, hvala Bogu za uzbudljivu životnu priču koja slijedi! No, uslijedila je samo jedna rečenica „NE DIRAJ KRUŠKU“! Svaki puta kada bi brat došao u posjetu didu, prvo bi ga upozorio da mu ne dira krušku.
.
Sve tajne o didu Ćićku stale su u tako jednostavnu rečenicu.
.
TUGA, koja je tako davno bila potisnuta u mom srcu, je ponovo pokucala, odjednom sam se prisjetila da je to i meni govorio.
Da, to je bio moj dragi did, zarobljen STRAHOM od neimaštine i TUGOM!
.
Danas razumijem njegov pogled i ozbiljnost kojom je zračio. Bila je to samo maska kojom je prekrivao svoje unutarnje stanje.
.
Tugu je poput skupocjenog blaga u srcu gomilao, neizgovorene riječi u grlu i jeziku blokirao, gdje mu se s vremenom rak, od kojega je na kraju i umro, pojavio.
.
Didovim odlaskom se osušila i kruška. Nitko je nije mogao s toliko ljubavi njegovati i kao njen Ćićko s vjerom zalijevati.
Bili su jedno drugome sve. S njima je umrla i nada, a u korijenu su ostali tuga i strah od neimaštine.
.
Čime korijen zalijevamo, to svojim potomcima u nasljedstvo ostavljamo… radost i puninu ili tugu i strah od života.
.
Pokoj ti vječni dragi dide moj ❤🙏.
.
Neka se Božji blagoslov izlije na tvoj korijen, zalije ga ljubavlju i mirom, iscijeli sve rane i prepalvi sve tvoje ogranke radošću i puninom života.
Janja Karaula

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply