Jasenko Tufekčić: Krivična prijava protiv mene je montirana!

jasenko-tufekcic-livno-sdaPotpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem iznosi, kako ističe, činjenice povodom toga što je tajnik Doma Izmir Hadžiavdić podnio krivičnu izjavu protiv njega glavnoj županijskoj tužiteljici Dalidi Burzić.

– Ne dovodeći u pitanje, zakonsku i moralnu obavezu i pravo svakog građanina da nadležnim organima prijave izvršeno kazneno djelo, te ne ulazeći u osvetničke motive imenovanog za podnošenje ove prijave, isključivo reagiram na činjenicu da Izmir Hadžiavdić kod podnošenja ove krivične prijave koristi autoritet ove institicije, kao i pečat iste, zloupotrebljavajući poziciju koju u njoj trenutno obavlja, kako bi se obračunao sa ljudima koji ga pokušaju spriječiti u činjenju nezakonitosti – istakao je Tufekčić.

Navedeni Akt mu je, kao i predsjedavajućoj Doma Lidiji Brađari, dostavljen bez priloga, koji čine krivična prijava i dokazni materijal, tako da mu je, kako kaže, sam sadržaj podnesene krivične prijave ostao nepoznat.

– Ono što mi je poznato je činjenica da je krivična prijava uslijedila istog dana i to u roku od dva sata (podaci sa OW!S-a Parlamenta FBiH) kao reakcija imenovanog na akte u kojima nadležne organe informiram o nezakonitostima u njegovom radu, a sve nakon dopisa od strane šefice Službe računovodstva Parlamenta FBiH, o razlozima nepotpisivanja završnog računa, broj: 02/a-14-169/18 od 24.1.2018. godine – navodi Tufekčić.

U Federalnom parlamentu je, podsjeća, financijska policija više od šest mjeseci u prošloj godini provjeravala desetine navoda iz samo jedne od više krivičnih prijava, koja je 2014. godine podnesena protiv Izmira Hadžiavdića, a koji se između ostalog odnose na “službene naloge tajnika Doma naroda, troškove korištenja i održavanje vozila Doma naroda, utrošak goriva, reprezentaciju, stanove u vlasništvu Parlamenta Federacije BiH, službena putovanja tajnika Doma naroda, kupovine poklona, nabavka materijala, zapošljavanje, nezakonit koeficijent plaće tajnika (dodatak na plaću), naknade za školovanje tajnika i uposlenih, nezakonitih rješenja i plaća, te druge načine korišćenja sredstava Doma naroda koji nisu u skladu sa zakonima”.

– Izmir Hadžiavdić će istražnim organima morati odgovoriti na pitanje koliko je novca izdvojio za potkupljivanje novinara, kako bi izvršio medijski pritisak na mene, da bi odustao od iznošenja istine da je Stručna služba Doma naroda leglo organiziranog kriminala – naglašava Tufekčić.

Također, smatra da će Hadžiavdić morati odgovoriti i na “ključno pitanje kako netko, tko je cijeli rat proveo u izbjeglištvu, te u u Sarajevo došao tek 1997. godine, danas ima tri stana, poslovni prostor i kuću na periferiji Sarajeva, sa primanjima “državnog službenika”?”.

– Ovim putem ističem da ukoliko bi i jedna riječ iz članaka potkupljenih novinara, kao i iz montirane krivične prijave Hadžiavdića bila istinita, iz moralnih razloga bih već danas podnio ostavku na sve funkcije u stranci SDA i mjestu potpredsjedavajućeg Doma naroda – potcrtao je Tufekčić.

Dodaje da je “sve službene naloge koje su problematizirali novinari, a po instrukcijama Izmira Hadžiavdića, upravo potpisao Hadžiavdić, čime on garantira istinitost podataka koji su u njima navedeni, te potvrđuje pravnu valjanost i osnov za isplatu istih”.

Novinarima je, kaže, poznat podatak da je sve problematizirane službene naloge potpisivao Izmir Hadžiavdić, te da im je na njhov upit prema Županijskom odboru SDA – Livno odgovoreno, da od strane Jasenka Tufekčića nije bilo nikakvih zloupotreba.

– Pokušaji zastrašivanja, medijskog i moralnog linča, sprečavanja ostvarivanja propisima zagarantiranih prava i podnošenje krivičnih prijava, kojem se izlažu oni koji se u okviru Doma naroda, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, drznu da ukažu na nelegalnosti u radu Izmira Hadžiavdića, ukazuju na ogroman pritisak kojem su izloženi njegovi nadređeni, tako da nam preostaje samo da nagađamo kakvom pritisku su izloženi državni službenici i namještenici koji mu direktno odgovaraju – istakao je Tufekčić.

U prilogu pisma dostavio je dopis šefice računovodstva Parlamenta FBiH Ljiljane Rašo o “razlozima nepotpisivanje završnog računa Parlameta Federacije BiH zbog zloupotreba Izmira Hadžiavdića”, kao i dopise koje je u proteklom periodu uputio na više adresa, a koji, po njegovim riječima, ukazuju na višemilijunske pljačke unutar Stručne službe Doma naroda, koje su do sada nesmetano tekle, zbog prijetnji, ucjena, medijskog blaćenja i ponižavanja Izmira Hadžiavdića.

Svjestan, kako ističe, da borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala unutar Stručne službe Doma naroda ne može voditi sam, Tufekčić se u pismu zahvaljuje za podršku koju su mi pružili predsjedavajući i potpredsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda PFBiH Edin Mušić, Mladen Bošković, Vesna Švancer, Lidija Bradara i Drago Puzigaća, zatim federalni ministar pravde Mato Jozić, glavni federalni inspektor Dragan Lukač, direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić i direktor federalne upravne inspekcije Željko Škarica.

– Posebnu zahvalnost bih uputio šefici računovodstva Parlamenta Federacije BiH, gđi Ljiljani Rašo, ženi koja više od 10 godina svim snagama pokušava da ukaže na sve nezakonitosti i pljačku unutar Stručne službe Doma naroda i Izmira Hadžiavdića, te je zbog svoje hrabrosti trpila neviđena poniženja, šikaniranja, krivične prijave, kao i sve druge oblike pritisaka kako bi odustala od traženja pravde – napisao je u otvorenom pismu Jasenko Tufekčić. FENA