Jasmin Mešković posjetio Livno: Razgovarano o statusu livanjskog Udruženja logoraša i tužbi zbog odvođenja Bošnjaka u logore HVO-a

jasmin

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković posjetio je danas Livno, a za Avaz,ba pojasnio je da je cilj njegove posjete sagledavanje problema s kojima se susreće livanjsko Udruženje logoraša.

Mešković je, kako je rekao, želio vidjeti kakvo je raspoloženje ovog udruženja vezano za eventualno pokretanje tužbe zbog odvođenja u logore i zatvore livanjskih Bošnjaka u vrijeme rata, a koje se desilo nakon njihovog razoružanja od strane HVO-a u srpnju  1993.godine.

Mešković je sa Nijazom Đonlagićem, predsjednikom livanjskog Udruženja logoraša i članovima razgovarao i o statusu livanjskih logoraša.

Podsjećamo, 21. srpnja  1993.godine u Livnu je zatvoreno oko 2.000 Bošnjaka (svi punoljetni muškarci), među kojima je bila i grupa žena i maloljetnih osoba, a najveći broj njih je bio zatvoren od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Dosta ih je zavedeno i u evidenciju Crvenog križa.

Livanjski Bošnjaci su zatvarani u osnovnim školama u Orguzu, Zabrišću i Livnu, u gradskoj sportskoj dvorani, u objektima policije, nekadašnjeg Komiteta, garažama Irisa, privatnim objektima…a dio ih je završio i u Ljubuškom i drugim mjestima.

Nakon razoružanja, livanjski Bošnjaci su ostali i bez radnih mjesta, a veliki broj njih i bez imovine i osnovnih ljudskih prava. Dosta ih se iselilo pod pritiskom, širom svijeta, a samo se dio vratio.

1

Avaz.ba – Autor: Ale Kamber