Je li organizator prosvjeda protiv mise za Bleiburg zaposlenik američkog veleposlanstva u Sarajevu?

Ako jest, a iz Veleposlanstva SAD-a nisu demantirali, ovo predstavlja diplomatski skandal bez presedana da djelatnik jednog stranog veleposlanstva organizira prosvjede protiv katoličke crkve i molitve za žrtve zločina.

Zabranjen je skup pred samom Katedralom Srca Isusova u Sarajevu, najavljen za danas, kojim je skupina građana željela izraziti nezadovoljstvo zbog molitve za ubijene u Bleiburgu i na križnim putevima na kraju Drugog svjetskog rata.

“Rješenjem Prve policijske uprave, skup pred Katedralom Srca Isusova je zabranjen”, rekao je za Al Jazeeru Plamenko Muratović, jedan od organizatora skupa, i pozvao građane da ne dolaze ispred katedrale na način kako je ranije bilo planirano. Muratović je ranije najavio skup na kojem su aktivisti trebali pjevati partizanske pjesme u vrijeme služenja svete mise.

To je na koncu učinjeno, ali ne pored katedrale, koju je osiguravala policija, nego na sigurnoj udaljenosti.

Plamenko Muratović je dugogodišnji zaposlenik Veleposlanstva SAD u Sarajevu, u ratu je bio pripadnik HOS-a, a potom tzv. Armije RBiH, saznaje Hrvatski Medijski Servis od dobro obaviještenog izvora.

Plamenko Muratović u društvu s poznatim hrvatofobom Reufom Bajrovićem (Foto: Bošnjaci.net)

Redakcija Hrvatskog Medijskog Servisa poslala je upit američkom veleposlanstvu u BiH je li informacija da je Plamenko Muratović njihov zaposlenik točna. Dobili su i odgovor Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD u BiH u kojem stoji:

“Politika ambasade SAD-a je da ne komentira kadrovska pitanja”.

Drugim riječima, iz Veleposlanstva SAD u BiH nisu željeli ni potvrditi, ali nisu ni demantirali da je Plamenko Muratović njihov zaposlenik.

Ako jest, ovo predstavlja diplomatski skandal bez presedana da djelatnik jednog stranog veleposlanstva organizira prosvjede protiv katoličke crkve i molitve za žrtve zločina.

Dnevnik.ba