Je li začepljen nos simptom koronavirusa? Evo što kaže stručnjakinja

Čim temperatura zraka počne padati, počinje sezona začepljenih noseva i šmrcanja. Ove godine ti simptomi neke su dodatno zabrinuli jer se pitaju jesu li znak zaraze koronavirusom.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti začepljen nos klasificira kao simptom koronavirusa, ali nije nužno najistaknutiji simptom, kaže za časopis Health dr. Neha Vyas.

U veljači je Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvješće napravljeno temeljem analize 55.924 laboratorijski potvrđena slučaja covida-19 u Kini. Prema tom izvješću, samo 4,8 posto pacijenata je prijavilo začepljen nos kao simptom infekcije covidom-19.

Puno su češći simptomi vrućica (87,9 posto), suhi kašalj (67,7 posto) i umor (38,1 posto).

Kao i mnogi simptomi koronavirusa, začepljen nos može se povezati s brojnim drugim bolestima, posebno gripom i prehladama, koje počinju cirkulirati.

To znači da je testiranje na koronavirus jedini pravi način da znate je li začepljen nos znak infekcije covidom-19 ili nečeg drugog.

Ako su vaši simptomi začepljenog nosa blagi i ne sumnjate na zarazu koronavirusom, pokušajte ublažiti pritisak inhalacijama, čišćenjem nosa fiziološkom otopinom ili korištenjem kapi.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply