JEDNA OD NAJTEŽIH OPERACIJA: LJEKARI KCUS-A ODSTRANILI TUMOR MUJESIRI IZ LIVNA

mujesira

Sve je dobro prošlo, a prijateljice me često zovu i pitaju kako mi je u KCUS. Što da im kažem osim da je razlika KCUS-a i bolnice u Livnu kao „nebo i zemlja”.

Ovako razgovor za Radiosarajevo.ba započinje Mujesira Baković iz Livna kojoj je tim ljekara sa Klinike za abdominalu kirurgiju prije nekoliko dana laparskopskom metodom odstranio tumor sa repa gušterače. Mujesira je već duži vremenski period imala zdravstvenih problema, a sada se osjeća dobro.

Njena borba počinje kada joj je dijagnosticirana promjena na repu pankreasa, što je zahtijevalo dalju dijagnostiku i pretrage. Godinama je imala zdravstvenih problema sa bubrezima te je zbog toga prvenstveno i potražila pomoć ljekara.

„Prije nego što ću doći u Sarajevo, otišla sam kod interniste jer sam imala određene smetnje. Doktorica mi je predložila da uradim CT snimak bubrega, kako bi se provjerilo da nemam tumor ili nešto drugo. Od urologa sam dobila uputu da uradim CT kičme. Kad mi su snimci bili gotovi urolog mi je rekao da rep pankreasa nije uredu, te su me odmah uputili na pretrage u KCUS, nakon čega je upućena na Kliniku za gastroenterohepatologiju KCUS“, kaže Mujesira.

Kao pacijentica iz druge županije Mujesira je prije liječenja u KCUS morala imati suglasnost nadležnog Zavoda zdravstvenog osiguranja. Na Klinici za gastroenterohepatologiju su joj uradili neophodne dijagnostičke procedure, a konzilij je po dobijanju otpusnog pisma predložio operaciju.

„Na Klinici su mi doktori kazali da se mora izvesti izuzetno složen operativni zahvat, te da će medicinski tim učiniti sve što je u njihovoj moći da mi pomognu. Sve je dobro prošlo, a prijateljice me često zovu i pitaju kako mi je u KCUS. Šta da im kažem osim da je razlika KCUS i bolnice u Livnu kao „neba i zemlje“. Nisam nigdje vidjela ovakav prijatan odnos sestara i doktora prema pacijentima, pa to je za nepovjerovati. Svi su profesionalni i prijatni“, poručuje Mujesira.

Kako kaže prim. dr. Jusuf Šabanović, šef Klinike za abdominalnu kirurgiju KCUS, ovu operaciju uradio je mr. dr. Samir Muhović, dok je on asistirao tijekom zahvata.

„Ovo je jedna od težih operacija u abdominalnoj kirugiji. Radi se o laparoskopskoj operaciji repa pankreasa – distalnoj splenopakreatektomiji, pojasnio je Šabanović.

On je istaknuo da se na ovoj Klinici svakodnevno rade izuzetno složeni operativni zahvati, te da dolaskom novog menadžmenta već godinu i pol  ima više prostora za rad složenih operacija iz domena tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Među tim zahvatima je i Whippleova operacija, koja je inače jedna od najtežih operativnih zahvata u abdominalnoj kirurgiji. Laparoskopski pristup je operativna metoda koja se radi samo u nekoliko najboljih centara u svijetu. Whippleova operacija prije nekoliko dana urađena je kod pacijentice iz Sarajeva, operateri doc. dr. Ismar Rašić uz asistenciju prim. dr. Branislava Koteljnjikova.

1

http://www.uskinfo.ba