Jedna uspješna mlada Livanjka – poručnica Hrvatske vojske / FOTO

Poručnica Hrvatske vojske Petra Popović na proslavi 25. godišnjice "Oluje"

Petra Popović rođena 15.10.1995. godine u Livnu. Prva je generacija školovanih poručnika Hrvatske vojske, magistrica je vojnih nauka. Prije toga jedna od najboljih učenika u Hercegbosanskoj županiji.

Izvadak iz objave na portalu Hrvatski vojnik:

U sklopu vježbe provedeno je 7. veljače bojno gađanje na kojem je sudjelovao Vod minobacača 82 mm (MB 82 mm) mb Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Premda je prvotno bilo planirano da 173. brigada na vježbi sudjeluje sa svojim vodom minobacača, zbog drugih zadaća i razmještaja pripadnika u područje operacije na Bliskom istoku, bojno gađanje proveo je naš Vod minobacača 82 mm, ukupno 35 pripadnika.

Zanimljivo je kako je prvi put na tom bojnom gađanju Vod minobacača iz sastava mb Pauci proveo vatrenu zadaću uz pomoć suvremene tehnologije, odnosno drona.

“Ovdje provodimo integriranu vatrenu zadaću na način da nas bespilotna letjelica navodi do cilja, što dosad nije bila praksa jer to inače radimo preko prednjih motritelja. Ovo je prvi put i nama i kolegama iz 173. brigade da vatru navodimo na cilj preko drona, a na ovom gađanju vatru navode pripadnici Kopnene vojske SAD-a,” rekla je poručnica Petra Popović iz Voda za potporu 2. satnije 3. mb Pauci te dodala kako su na samom gađanju prisutne četiri posade iz mb Pauci.

Što se tiče suradnje s pripadnicima 173. brigade, poručnica Popović kaže kako je ona na zavidnoj razini. Prvih nekoliko dana zajedničkog boravka na slunjskom poligonu pripadnici Hrvatske vojske i Kopnene vojske SAD-a pripremali su paljbeni položaj, isprobavali kako će točno izgledati gađanje, usklađivali radioprocedure i poziv na vatru.

“Dogovorili smo zajedničku terminologiju kako bi sve bilo po NATO-ovim standardima. Samo gađanje izgleda tako da dron uočava cilj, koji mi ne vidimo jer se nalazi na udaljenosti od tri ili više kilometara, i šalje ga prednjim motriteljima, u ovom slučaju dvojici Amerikanaca koji potom nama javljaju lokaciju cilja,” objašnjava poručnica Popović.

“Budući da dron iznad cilja neće biti statičan,” napominje, “pripadnici koji provode gađanje morat će vrlo brzo reagirati kako bi pogodili cilj.”

Hrvatski vojnik

Objava i fotografija na INSTAGRAMU predsjednika Republike Hrvatske

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply