‘U jednoj večeri znao sam izgubiti na ruletu 20.000 eura, ali i dobiti 50.000. U 27 godina kockarske ovisnosti profućkao sam stan i cijelu ušteđevinu’

kocka

‘U jednoj večeri znao sam izgubiti na ruletu 20 tisuća eura. U 27 godina kockarske ovisnosti profućkao sam stan i cijelu ušteđevinu. O novcu uopće nisam razmišljao. Htio sam samo igrati…’

Znao samo u jednoj večeri na ruletu potrošiti i 20.000 eura, a ponekad bih dobio i do 50.000 eura. Zakockao sam više stotina tisuća eura, ali nisam nikada vodio evidenciju o potrošnji jer sve te godine nisam bio ničega svjestan. O novcu uopće nisam razmišljao. Htio sam samo igrati. U početku mi je to bilo uzbuđenje, a kasnije je postao način života – priča 49-godišnji Zagrepčanin, građevinski tehničar, danas zaposlen u gradskoj upravi, koji je punih 27 godina, od svoje 18. do 46. bio ovisan o kockanju. Zbog pomanjkanja novca posljednjih je deset godine kockarnice zamijenio kladionicama. Sve do prije tri godine kada ga je supruga nagovorila da potraži stručnu pomoć i od tada svaki utorak posjećuje sastanke klubova ovisnika o kockanju.

Samouvjerenost

“Nerado sam pristao na liječenje jer nisam htio priznati da sam u problemu. Kockar za sebe misli da je najbolji i najpametniji na svijetu. Nakon godinu dana sam imao jedan recidiv nakon kojeg sam shvatio da sam totalni idiot i definitivno odlučio da više neću ući u kladionicu. I nisam već dvije godine i sada sam sto posto siguran da neću. Pred nepoznatim ljudima koji imaju isti problem kao i ja počeo sam iskreno govoriti o svojim dugovima o čemu sam prije uvijek lagao čak i supruzi, a posuđivao sam novac na sve strane, od prijatelja do kamatara”, ističe ovaj otac 18-godišnje kćeri i priznaje kako je u zadnje tri godine mnogo vremena proveo i razgovarajući sam sa sobom da bi napokon počeo normalno živjeti, uživati u druženjima s obitelji i prijateljima, šetnjama, prirodi, malim stvarima… Uskoro više neće odlaziti na sastanke utorkom. Kaže da mu je za izlječenje bila presudna podrška obitelji, posebno supruge koja s njim ide na sve sastanke. Zakockao je stan koji je kupio dok je izvrsno zarađivao u Njemačkoj kao i popriličnu ušteđevinu.

Globusov sugovornik, koji je htio ostati anoniman, jedan je od pacijenata dr. Roberta Torrea, psihijatra koji više od 20 godina pomaže ovisnicima o alkoholu i drogama, a posljednjih deset godina i patološkim kockarima. Upravo je predstavio knjigu “Kockanje – kako protiv ovisnosti” koja je namijenjena ponajprije osobama s tim problemom i članovima njihovih obitelji s ciljem da shvate da su u problemu, da prepoznaju kod sebe znakove ovisnosti i saznaju koja je razlika između rekreativnog i problemskog kockanja. No želja mu je, kaže, i senzibilizirati najširu javnost koja još uvijek nedovoljno razumije da kocka ima velik adiktivni potencijal. Ističe kako od igara na sreću najviše zarađuje država, potom priređivači, a najmanje se vraća igračima. Stoga smatra da bi dio tih sredstava koje ubire kroz poreze država trebala preusmjeriti na proučavanje i prevenciju ovisnosti o kockanju kao i liječenje ovisnika koje je u Hrvatskoj tek u naznakama. Ni većina europskih zemalja, dodaje, još nema sustave liječenja patoloških kockara.

Jutarnji.hr