JEFTINIJE NEGO MRTVAČKI SANDUK / Troškovi kremiranja u prvom bh. krematoriju bit će 100 KM

Sarajevski “Pokop” godišnje ima dvadesetak zahtjeva za kremiranje.

Na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu još je u tijeku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

– Usprkos svim problemima s kojima smo se susreli te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu – projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju da bi smo građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu. Svakako da je ovo veliki uspjeh našeg poduzeća – istakao je generalni direktor KJKP “Pokop” Goran Cerić, piše Dnevni avaz.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilijunska.

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za obitelji, recepcije, liječničke sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što suvremeno groblje treba imati.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekt važan ne samo da bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada, što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

– S ekološkog aspekta, značaj krematorija je, također, višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći različite institucije širom države – dodao je Cerić.

Iz “Pokopa” napominju da se građanima osigurava opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresirane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP “Pokop” organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

“Pokop” takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, no interes za kremiranjem je mnogo veći.

– Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak maraka, a očekuje se da bi se s uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine – kazali su “Pokopa”.