Jeste li znali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji? Evo zašto

Young woman asleep in bed

Stručnjaci za zdravlje i spavanje uvijek preporučuju spavanje u hladnijoj prostoriji. Tako ćemo lakše utonuti u san, tvrde, spavati kvalitetnije i ugodnije.

No, znate li koja je točno temperatura idealna za spavanje i zašto je to tako? Donosimo odgovore.

Najbolja temperatura sobe za san bez nelagode i znojenja je 18°C, prenosi Bright Side.

Prvo, hladnija prostorija pomaže nam da ostanemo svježi i izgledamo mlađe jer se potiče proizvodnja melatonina – hormona spavanja.

Također je antioksidans, što znači da je odličan u borbi protiv starenja. Povećani melatonin također smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Spavanje u hladnijoj prostoriji posebno je dobro za one koji se bore s nesanicom. Tijelo će se ohladiti, neće se stvarati hormon stresa, kortizol i san će biti kvalitetniji.

Kada je riječ o zdravstvenim stanjima, spavanje u sobi zagrijanoj do 18°C može smanjiti šanse za razvoj bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, depresije i pretilosti.

Kod žena će se smanjiti mogućnost dobivanja gljivičnih infekcija koje vole toplo i vlažno okruženje, a muškarcima hladna soba uz široko donje rublje može spriječiti neplodnost.

Razne upale i bolovi ublažit će se provođenjem vremena u hladnijem prostoru – baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga. Spavanje u rashlađenoj sobi ima umirujući učinak.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply