JOŠ JEDNA PLJUSKA: SDA odustao od pregovora s HDZ-om o izmjenama Izbornog zakona

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na 12. redovnoj sjednici održanoj 2. kolovoza 2021. godine u Sarajevu usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da donese odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Zabranom negiranja genocida i ostalih presuđenih ratnih zločina konačno se može stati u kraj retorici koja više od dva i pol desetljeća od okončanja rata i počinjenog genocida sprječava prevazilaženje ratnog naslijeđa i posljedica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici.

Pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da odlučno postupa u skladu s novim odredbama Kaznenog zakona BiH.

2. Predsjedništvo SDA upozorava političke predstavnike iz entiteta RS da nerazumnom blokadom rada institucija države Bosne i Hercegovine nanose štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a naročito građanima RS-a koji se suočavaju s katastrofalnom ekonomskom situacijom u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza.

Pozivamo političke predstavnike iz entiteta RS u institucijama države Bosne i Hercegovine da odustanu od blokada, te da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduvjeta za kvalitetniji život građana.

3. Predsjedništvo SDA smatra neustavnim zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a kojima se odluka visokog predstavnika proglašava „nevažećom na teritoriji entiteta RS“, te se pokušava zakonom zabraniti iznošenje istine o počinjenom genocidu. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kao i Pravni tim SDA, poduzet će sve neophodne aktivnosti kako bi se ovi zakoni proglasili neustavnim. Pozivamo i OHR da reagira i svojom odlukom navedeni zakon NSRS-a stavi van snage.

Upozoravamo vlasti entiteta RS da odbijanjem da provode odluke visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posljedicama koje time nastaju.

4. Predsjedništvo SDA pozdravlja izbor Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Izražavamo očekivanja da će, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupati u skladu s obvezama i ovlastima koje mu pripadaju, te pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcioniranje institucija BiH.

5. Predsjedništvo SDA daje punu podršku regionalnoj ekonomskoj suradnji, te konstatira da je Bosna i Hercegovina na Samitu Europska unija – Zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, već potpisala Sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu, koji obuhvata sve države Zapadnog Balkana.

Smatramo da je ovaj Sporazum pod pokroviteljstvom Europske unije dovoljan okvir za suradnju i da ga ne treba dovoditi u pitanje pokretanjem novih inicijativa reduciranog karaktera.

6. Predsjedništvo SDA smatra da je format pregovora o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpio svoje mogućnosti, te da je neophodno nastaviti pregovore u formatu u kojem bi sudjelovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, uz podršku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, međunarodne zajednice, pravnih eksperata i civilnog društva.

Predsjedništvo SDA ostaje pri stavu da se izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva mora omogućiti provedba svih presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, čime će biti sačuvan i unaprijeđen osjetljivi balans građanskog i etničkog, na kojem je baziran Ustav BiH.

Rješenjem se mora osigurati univerzalno biračko pasivno i aktivno pravo svim građanima, u svakom dijelu BiH. To je europski standard na kojem inzistira Europska unija, zahtijevajući implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, uz upozorenje da je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje dodatno produbljuje etničke podjele u zemlji.

7. Predsjedništvo SDA smatra da je prijedlog Pravnog tima SDA za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH dobra osnova za postizanje konačnog rješenja kroz pregovore svih parlamentarnih stranaka. Uklanjanjem prefiksa Bošnjak, Hrvat i Srbin u dijelu Ustava koji se odnosi na članove Predsjedništva BiH bila bi omogućena implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, te presuda u predmetima Šlaku, Pilav, Zornić i Pudarić.

Neophodnim smatramo i utvrđivanje nadležnosti Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH isključivo u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa kako bi se uklonila asimetrija u funkcioniranju domova naroda u entitetskim parlamentima, te bio omogućen razvoj parlamentarne predstavničke demokracije kao europskog standarda.

8. Predsjedništvo SDA ocjenjuje neprofesionalnim i pristranim rad Tužiteljstva BiH na čelu s Gordanom Tadić, koje nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina i drugih kaznenih djela.

Dosadašnje aktivnosti pokazuju da se Tužiteljstvo BiH ne želi baviti korupcijskim aferama čiji su akteri dužnosnici iz entiteta RS, poput afere „Ikona“, nabavke poljske bolnice, respiratora i u nizu drugih afera.

Potvrdu ispravnosti takve ocjene pruža i odluka Prvostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, kojom je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

SDA će uvijek podržavati nezavisno pravosuđe i procesuiranje svih kaznenih djela, a naročito ratnih zločina i korupcije, bez obzira o kome se radilo.

9. Predsjedništvo SDA pozdravlja Odluku Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rješavanje spornih pitanja između države BiH i entiteta RS u vezi s dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

Ta Odluka predstavlja potvrdu opravdanosti stavova i zahtjeva SDA, prema kojima o dodjeli koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini odlučuje država BiH, a ne niži nivoi vlasti.

10. Predsjedništvo SDA pozdravlja zajedničku izjavu država članica NATO-a kojom je još jednom snažno i nedvosmisleno pružena puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te sigurnosti i stabilnosti BiH.

Pozdravljamo i podršku NATO-a u provođenju nužnih reformi koje BiH vode ka punopravnom članstvu u ovoj alijansi i u Europskoj uniji, te ponavljamo potpunu posvećenost aktivnostima koje trasiraju put ka ostvarenju tog cilja.

11. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Europskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o BiH, te pruženu čvrstu podršku europskoj integraciji BiH i potrebi usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva sa europskim demokratskim standardima.

Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i europskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Europa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaju kretati.

12. Povodom spajanja Pelješkog mosta, Predsjedništvo SDA drži da to i dalje ostaje sporno pitanje, jer se izgradnji pristupilo bez suglasnosti državnih institucija BiH i bez prethodnog omogućavanja BiH slobodnog – ničim ometanog pristupa otvorenom moru.

Predsjedništvo SDA zahtjeva od svojih kadrova u institucijama BiH da nastave aktivnosti s ciljem omogućavanja slobodnog i ničim ometanog pristupa BiH otvorenom moru, u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.

13. Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje rezolucija u Skupštini Crne Gore i Skupštini Kosova kojim se osuđuje genocid u Srebrenici.

Smatramo da je takav odnos jedini ispravan put ka prihvaćanju istine o događajima iz 90-ih godina, što je temelj za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

14. Predsjedništvo SDA pozdravlja konačnu implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u Straßburgu, kojom je uklonjen bespravno izgrađeni vjerski objekt na privatnoj imovini Fate Orlović.

Pozivamo vlasti entiteta RS da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom entitetu potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika.

15. Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje niza zakona u Parlamentu FBiH koje su inicirali zastupnici SDA, a koji će doprinijeti pravednijoj raspodjeli javnih prihoda, pomoći roditeljima – njegovateljima, te osigurati veća prava boračkim kategorijama.

16. Predsjedništvo SDA pozdravlja početak masovne vakcinacije na prostoru FBiH, za koju je osiguran dovoljan broj cjepiva. Pozivamo nadležne institucije da osiguraju više puntova za cijepljenje kako bi se ubrzao proces imunizacije i izbjegle nepotrebne gužve.

Također pozivamo građane FBiH da se odazovu pozivima na cijepljenje, te da odgovornim pristupom ublažimo posljedice eventualnog novog talasa pandemije.

17. Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o razrješenju organa Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, te o imenovanju Povjereništva na čelu sa prof. Safetom Kešom, sa trajanjem mandata do narednog Kongresa SDA.

18. Predsjedništvo SDA imenuje Radnu grupu u sastavu: Safet Softić, Mirsad Zaimović i Šemsudin Dedić, koja ima zadatak da u roku od mjesec dana pripremi prijedlog rekonstrukcije kantonalnih izvršnih odbora SDA Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, te Gradskog odbora SDA Zenica.

Autor: Fena

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply