Još osam dana za prijavu za podršku lokalnim inicijativama u Duvanjskom polju

Centar za životnu sredinu otvorio je poziv za sve iz Duvanjskog polja koji žele da rade na zaštiti prirodnog bogatstva i na praksama održivog razvoja. Poziv je otvoren do 30. rujna 2022. godine i predstavlja podršku lokalnom stanovništvu za pokretanje i realizaciju pozitivnih praksi koji doprinose očuvanju životne sredine.

Angažman i proaktivnost lokalnog stanovništva identificirani su kao ključni faktori za očuvanje određenog staništa i uspostavljanje sistema gdje rad lokalne zajednice ne ide na štetu prirode koja ih okružuje.

Kroz rad na zaštiti Livanjskog polja i prepoznavanju kraških polja kao prirodnog fenomena BiH, Centar za životnu sredinu je počeo istraživati ​​i ostala kraška polja u zemlji (kojih ima više od 50).

– Otkrili smo mnogo nevjerojatnih mjesta i ljudi koji zaslužuju pažnju i priznanje. Pokrenuta je inicijativa za zaštitu Livanjskog polja, jedan dio Popovog polja je zaštićen (pećina Vjetrenica), nekoliko kraških polja na jugu se istražuje, ali većina polja je neistražena i zapuštena. Iz tog razloga želja nam je da podignemo svijest o njihovim bogatstvima i da pokrenemo stanovništvo tih polja u smjeru održivog razvoja. To možemo zahvaljujući projektu “Održiva budućnost Livanjskog kraškog polja u Bosni i Hercegovini” koji ostvarujemo u suradnji sa Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE – istakla je Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Plan je da se podrže inicijative u tri kraška polja: Duvanjskom, Glamočkom i Kupreškom koja zajedno sa Livanjskim poljem čine hidrološku mrežu slatkovodnih ekosistema, mrežu staništa i jedinstvenog kulturnog/prirodnog integriteta.

Nakon poziva za Duvanjsko polje slijedi poziv za Kupreško, pa zatim Glamočko polje (koji će biti realizirani u 2023. i 2024. godini).

Inicijative koje će se prijaviti na poziv mogu da variraju, ali potrebno je da budu održivo-pozitivne prakse (rad na zaštiti prirode, promocija tradicionalnih praksi i sl.), a odabrane inicijative će biti podržane s iznosom do 2.500 eura, uz dodatnu promociju njihovog rada, podsjećaju iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.