Jugoslav Brdar iz Livna kandidat SDP-a za državni Dom naroda

Dom naroda Federacije BiH je konstituiran jučer nakon čega se očekuje da iz ove institucije budu delegirani kandidati za državni Dom naroda. Imena su predložena, a za njihov konačni izbor potrebno je “malo matematike”.

.Svoje kandidate trebaju dostaviti iz hrvatskog i bošnjačkog kluba nakon čega će biti održana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj će biti glasano za te kandidate.
Hrvatski klub je u ovom trenutku najinteresantniji. Trenutno u tom klubu u Domu naroda BiH HDZ ima četiri delegata, a peti je Zlatko Miletić. Ove godine je HDZ također kandidirao četiri delegata, ali sami nemaju dovoljno ruku da izaberu sve.
.
Očekuje se da će HDZ uspjeti izabrati tri delegata. Jedan delegat bi trebao ići iz HDZ-a 1990, a peti će biti iz Osmorke, ukoliko sve bude onako kako je dogovoreno unutar tog probosanskog bloka.

Naime, Klub Hrvata u Domu naroda broji 23 delegata i potrebno je da kandidat ima najmanje četiri glasa kako bi prošao u državni dom. S obzirom na to da HDZ u ovom klubu ima 14 ruku, da bi izabrali i četvrtog, nedostajat će im dva glasa.

HDZ 1990 ima četiri ruke u Domu naroda FBiH i oni bi trebali izglasati svoj prijedlog Iliju Cvitanovića.

Osmorka ima ukupno pet ruku, a kako piše Istraga.ba, kandidirali su dvije osobe – Zlatka Miletića (Za nove generacije) i Jugoslava Brdara (SDP) iz Livna.

Ukoliko se njihovi glasovi podijele na ova dva kandidata, mogli bi ostati bez oba, međutim, kako je u intervjuu za Klix.ba potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, njihovi delegati će glasati za SDP-ovog kandidata.
Miletić bi glas eventualno mogao dobiti od stranačkog kolege Damira Marjanovića, ali to ne bi ugrozilo glasanje za Brdara.
Iza kulisa se spominju razne priče o trgovini glasovima i scenariju u kojem bi Osmorka mogla dati Čoviću i četvrtog delegata u Domu naroda BiH, no ukoliko ostanu principijelni, kako su kazali da hoće, ne bi trebali imati problema da izglasaju svog delegata.
Ipak, nejasno je zbog čega Osmorka predlaže dva kandidata i možda bi u toj kombinaciji moglo doći do “pogrešnog glasanja” gdje HDZ čeka svoju šansu.

Kada je riječ o izboru delegata u klub Bošnjaka u državni Dom naroda izvjesno je da će SDA imati 2 (Šefik Džaferović i Safet Softić) te DF jednog (Dženan Đonlagić). To je uostalom do sada potvrđeno. Za preostala dva delegata birat će se između SBiH i NES-a koji imaju zajedno 3, SDA/DF imaju jednog, a proširena Trojka (SDP, NiP, NS i BHI KF) imaju 7.

Situaciju komplicira činjenica što su NES i SBiH dio Osmorke u FBiH, ali ne i na državnom niovu, a državni delegati se biraju u federalnom Domu naroda.

Hipotetički može se dogoditi da SDA/DF daju jednog SBiH i NES-u, a jednog da izabere proširena Trojka.

francon trade livno