JUNCKER : Ne postanu li zemlje zapadnog Balkana članice EU, riskiramo povratak u devedesete godine

BRUXELLES – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati realnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer, u suprotnom slučaju, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, javlja Anadolu Agency.

“Ukoliko te zemlje ne postanu članice Europske unije, riskiramo povratak u devedesete godine. Mislim da je to pitanje rata ili mira”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Naglasio je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom lipnja u Ljubljani.

“U potpunosti podržavam tu inicijativu”, kazao je Juncker.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je važno da je Tajani uputio ispriku.

Pahor je zahvalio Junckeru na podršci Inicijativi tri mora te dodao da će pozvati i njemačkog predsjednika na predstojeći sastanak u Ljubljani.

Dotaknuo se i europske perspektive regije zapadnog Balkana, posebno se osvrnuvši na Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je da je BiH slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ipak, kako je kazao, ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Autor: Dnevno.ba