Kada se povodom Bajrama organiziraju turbo-folk koncerti i raskalašeni derneci vjernici su uznemireni

SARAJEVO – “Potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaju nikakvu duhovnu supstancu” – ocijenio je u razgovoru za Fenu šef Ureda za hatabet Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Meho ef. Šljivo.

Muslimani u BiH i diljem svijeta nakon trideset dana posta dočekuju Bajram, te Šljivo podsjeća da su za muslimane bajrami (Ramazanski i Kurban-Bajram) oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, intimne i obiteljske sreće i veselja.

U bajramskim danima muslimani iskazuju radost zbog pripadanja islamu i njegovim uzvišenim načelima, pojašnjava Šljivo.

“Bajrami su svojevrsna ovozemaljska nagrada za muslimana, jer praktičnim svjedočenjem vjere u jednog Boga srce i duša vjernika se uzdižu iznad prizemnih i prolaznih materijalnih aspekata stvarnosti” – istaknuo je.

Kušajući nagradu bajramske radosti, kaže Šljivo, vjerniku se nagovještava ona nepresušna i nepregledna ahiretska radost koja je u islamskim izvorima opisana prizorima rajskih plodova, rijeka i vrtova.

“S obzirom na to da su svjesni veličine plodova svoje ibadetske žrtve muslimani se Bajramu na prvom mjestu raduju svojim unutrašnjim, srčanim osvjedočenjem, pa tek onda kao odraz te nadčulne radosti na red dolaze tjelesni užici Bajrama i Allahovi ukrasi koje je On za robove svoje stvorio” – naglasio je.

Međutim, Šljivo primjećuje da na žalost potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaju nikakvu duhovnu supstancu, a da njeni protagonisti, štoviše, u Bajramu vide obični praznik lišen metafizičkog značenja koji nudi povod i priliku za opuštanje i nekontrolirani izljev najnižih emocija i strasti.

Poklonci ove kulture, pojašnjava Šljivo, nesvjesno Bajram pretvaraju u karneval i blještavi putujući cirkus estradnih zvijezda.

“Kada se uime i povodom Bajrama organiziraju turbo-folk koncerti, raskalašene terevenke i derneci, tradicionalni vjernici odani iskonskom duhu Bajrama zbog direktnog udara na njihov vjerski identitet s pravom osjećaju nelagodu i uznemirenost” – mišljenja je Šljivo.

Zloupotreba Bajrama, potcrtao je, kao svojevrsnog simbola duhovne i kulturne tradicije muslimana u bilo čije komercijalne interese društveno je štetna pojava koja iziskuje kritički odnos i (re)akciju vjerskih institucija, kulturnih udruženja i ustanova.

U tom je kontekstu Šljivo najavio održavanje tribine pod nazivom “Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti” 12. lipnja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Na tribini će mišljenja, poglede i stavove o navedenoj temi iznijeti uvaženi autoriteti i profesori islamskih nauka, književnici i istraživači.

Tribinu će organizirati Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Fondacija Mulla Sadr i Insitut za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka.

Autor: Dnevno.ba