Kako je došlo do zamjene pacijentica? Iz Doma tvrde: KBC-u smo dali sve dokumente

RAVNATELJ KBC-a Split jučer je podnio ostavku nakon još jednog slučaja zamjene identiteta pacijentica u toj bolnici.

Slučaj je započeo još u noći s 10. na 11. travnja. Tih dana su u splitsku bolnicu pristizali pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz Doma u Seget Vranjicu, a druga iz Doma u Dicmu, zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihovih identiteta.

Obje su, naime, bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nisu bile u stanju ni jasno se odazvati na svoje ime. Od tada nadalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali pod krivim imenima.

Jedna od dvije pacijentice preminula je 16. travnja. Kako nije imala drugih članova uže obitelji, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, a zbog situacije s koronavirusom prije samog pokopa lijes nije otvaran pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova teta.

Iz Doma tvrde: Sa štićenicom smo poslali sve dokumente

Što se zaista dogodilo otkriveno je tek jučer kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli vratiti u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici Doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao što se dogodilo, Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju.

Iz Doma Florence u Seget Vranjicu za Slobodnu Dalmaciju potvrđuju da je s njihovom štićenicom na Križine otišla i njezina kompletna liječnička dokumentacija, a zajedno sa zdravstvenom iskaznicom poslali su i onu dopunskog zdravstvenog osiguranja i – kopiju osobne iskaznice s fotografijom.

“S našom štićenicom je otišao kompletni popis terapije koju je u tom trenutku uzimala, plus napisana uputnica od njene doktorice, u fascikli su imali čak i kopiju osobne iskaznice sa slikom”, kazali su iz Doma, što dovodi do pitanja kako se onda mogla dogoditi ovako velika pogreška.

Poskok.info