Kako je Sulejman podrijetlom iz Brčkog postao Dušan

Dušan Obradović iz Kosovske Mitrovice ponosno se krsti i odlazi u crkvu. I sve to ne bi bilo nimalo čudno, da njegovo ime do prije dvije godine nije bilo Sulejman Muratović. Ovaj 21-godišnjak pravoslavlje je, kako kaže, zavolio dok je bio dijete, a njegovi najbliži su bili podjeljenog mišljenja o odluci da prijeđe u pravoslavnu vjeru.

Dok se otac porijeklom iz Brčkog složio s njegovim izborom, sestra se nije bunila, a majka se nije slagala s odlukom. Međutim, njega to nije spriječilo u odluci, pa je jedva čekao krštenje. – Ja nisam prešao, jer su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio – kaže Dušan za ATV i dodaje da mu je u odluci najveća podrška bio otac.

– Otac je ateist i nije mi branio, rekao mi je: “Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar. Ja sam se, eto, uz Božju pomoć, 2016. i to 8. svibnja na Markovdan krstio u manastiru Banjska, kod igumana Danila – objašnjava ovaj mladić. Kaže da je prezime uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a za slavu je odabrao Svetog Jovana. Međutim, mišljenja o njegovoj odluci su podeljena. Dok je većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice prihvatila njegovu odluku, bilo je sugrađana kojima se to nije svidjelo.

– Postoje neki kojima smeta što sam kršten. Ima i pravoslavaca kojima smeta i svašta mi dopacuju na ulici, ali ja se ne obazirem – kaže Obradović i dodaje da je Bog taj koji će svakome suditi i da ih on ne mrzi zbog toga. Dušan kaže i da je vjera potrebna, osobito ljudima u Kosovskoj Mitrovici, gradu koji je nacionalno duboko podjeljen, kome treba mir. On je svoj našao u crkvi, prenosi Blic.rs.

www.vecernji.ba