Kako se mala BiH ujedinila u vrijeme korone, mjere za spas daju rezultate

Bosna i Hercegovina dobila je pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog restriktivnih mjera koje je poduzela u suočavanju s pandemijom koronavirusa. Ističe se kako je broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u BiH, što znači da su svi krizni stožeri i civilne zaštite donosili dobre odluke. Sačuvati zdravlje građana bio je i ostao primarni cilj. Više od mjesec dana cijela BiH je u svojevrsnoj “karanteni”.

Vrtići i škole utihnuli od dječjeg smijeha, parkovi i igrališta pusti. Nema ni najmlađih ni najstarijih. Učenici i studenti uče na daljinu. Uspješno. Svaki u svom domu priprema ispite, prijamne, upise… Ono što je prije dva mjeseca bilo nezamislivo, danas je dobro. I pokazalo se ispravnim. Više od mjesec svi smo naoružani maskama, rukavicama, zaštitnom opremom…

Ono čime se sada trebamo naoružati je strpljenje. Savjeti stručnjaka i kriznih stožera ne trebaju se preispitivati i dovoditi u sumnju kada je zdravlje u pitanju. Dobra strana medalje je da broj zaraženih u BiH ne raste rapidno, žarišta su pod kontrolom kada se pogleda kakvo je stanje u regiji, Europi i svijetu. Mala BiH u ovoj krizi i izvanrednim okolnostima složila se, ujedinila.

I društveno i humanitarno, pa i politički. Spustila se zavjesa na političku scenu pa su se snage ujedinile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – koronavirusa. Lice humanosti vidi se u svim segmentima. Pomoć stiže sa svih strana, svima. A tu je i ona tamnija strana medalje. Velike posljedice pandemije na bh. gospodarstvo, gubitak desetaka tisuća radnih mjesta, zatvaranje poduzeća, tvornica…

Višemilijunski ekonomski gubici. No, donose se mjere i pravi plan spasa. Heroji korone na prvoj crti obrane: liječnici, medicinske sestre i tehničari te sve medicinsko osoblje pokazali su da imamo hrabre ljude i sustav koji unatoč svim problemima mogu odgovoriti svakom izazovu, pa i ovom “nevidljivom neprijatelju”. Promijenili smo navike. Hoćemo li one za koje se pokazalo da su dobre, bolje i ispravnije nego prije, i zadržati? Vidjet ćemo nakon korone.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply