Kanton 10 / Da li je moguće formiranje vlade bez HDZ BiH? VIDEO

Hercegbosanska županija (Kanton 10) napokon bi mogla da dobije novu vladu, predvođenu mandatarom Ivanom Vukadinom, koji je nedavno isključen iz HDZ-a BiH.

Ako se to desi, HDZ BiH će prvi put ostati bez izvršne vlasti u ovoj županiji. Zakonodavnu je već izgubio, kao i vlast u tamošnjem najjačem poduzeću „Hercegbosanskim šumama“.

Predsjedavajući županijske Skupštine Jozo Ćosić se nada kako će ova županija do konca ovoga mjeseca dobiti novu vladu.

ЈОZO ĆOSIĆ, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije (HDZ 1990)

“… jer je gospodin Vukadin, mandatar, uvidio da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija.”

Ivan Vukadin pak ističe kako bi ta potrebna skupštinska većina tek idućih dana trebala biti definirana.

“U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije i ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora.”

Zbog nepoštivanja stranačkog Statuta, Ivan Vukadin je nedavno isključen iz HDZ-a BiH. No, on je već registrirao novu političku stranku Hrvatski nacionalni pomak kojemu će uskoro, barem prema onomu kako se već ozbiljno šuška, pristupiti i svi preostali duvanjski HDZ-ovi zastupnici, njih ukupno šest.

Jozo Ćosić, HDZ1990

DRAŠKO DALIĆ, zastupnik Županijske neovisne liste

“HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade.”

U HDZ-u BiH koji je svojedobno za mandatar predložio Ivana Jozića iz Livna, ništa nisu htjeli komentirati. No, sasvim je sigurno da ta stranka, za razliku od HDZ-a 1990., neće podržati Vukadina. Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a.

DRAŠKO DALIĆ, zastupnik Županijske neovisne liste

“Ipak prirodni saveznici HDZ-a BiH su SNSD i SDA, tako da je vrlo teško očekivati da SDA i SNSD budu sa novom političkom grupacijom.”

Iz redova SDA dopiru ipak takve informacije kako su oni veoma blizu dogovora sa novim mandatarom, čelnikom Hrvatskog nacionalnog pomaka, ali nam ipak to službeno nisu htjeli potvrditi.

Draško Dalić, Županijska neovisna lista

HIKMET HODŽIĆ, predsjednik ŽO SDA

“Naša konačna odluka će biti – bilo koja strana uspije da napraviti dvotrećinsku većinu, jeste rasprava na županijskoj organizaciji i traženje suglasnosti od vrha stranke.”

Kako će se u ovom slučaju ponijeti SNSD, stranka bez čije podrške, također, nema nove vlade, nismo uspjeli doznati. Sve ipak upućuje na to kako se do nove vlade baš i neće tako jednostavno doći, a ako se u tom i uspije, tomu bi, po svemu sudeći, najviše moglo kumovati to što je nedavno grupacija političara okupljenih oko Ivana Vukadina preuzela kontrolu nad ovdašnjim JP „Hercegbosanske šume“, koje je u procesu sastavljanju vlasti, čini se, bilo i ostalo jedna od najjačih političkih poluga.

Hikmet Hodžić, SDA Livno

Frano Mioč, BHRT