Kao da nam nije bilo dosta zla od prije dva i pol desetljeća te žudimo za odigravanjem “drugog poluvremena”

Kakvo smo postali društvo pojedinaca dovoljno govore komentari na OBJAVLJENU SLIKU donekle neobične obitelji u šetnji Livnom. Svi smo dobri, demokratični, vjernici, volimo se javno. No jedna slika može proizvesti toliko jala i zlobe (međunacionalne) da to nije humano.

Umjesto da se svi zajedno potrudimo oko toga da zajednički život prepun raznolikosti pretvorimo u pozitivu, mi nastavljamo kopati međunacionalne rovove i utvrđenja. Kao da nam nije bilo dosta zla od prije dva i pol desetljeća te žudimo za odigravanjem “drugog poluvremena” jer je očito prvo ostalo neriješeno. I sve to u ime demokracije i zajedničkog života.

Otužno je pročitati komentare osoba zadojenih onim najgorim što nacionalizam može ispoljiti. Te osobe niti razmišljaju da im se vlastita djeca mogu naći jednog dana sama među onim po njima “nakaradnim”, drugačijim, kako po vjeri tako i po načinu oblačenja.

Ti takozvani “vjerski samoljubi” odgajaju osobe koje će jednog dana u mržnji prema drugima upasti u vlastiti zatvor idiotizma. Svi smo, k’o fol, veliki vjernici, mada sa vjerom nas većina nema blage veze, jer da imamo i držali bih se onog napisanog u Bibliji, Kuranu, Tori… No mnogo je lakše lajati po društvenim mrežama i ispoljavati vlastiti primitivizam.

Zamotana osoba sa slike po meni ne predstavlja u tolikoj mjeri razlog sablažnjavanja, izrugivanja, psovki… Pobogu, odavno se livanjskim ulicama prošetavaju likovi (i to organizirano) koji predstavljaju veću prijetnju svima nama od dotične umotane osobe.

Osobno mislim da prekrivanje ženske ljepote na ovakav način nije ništa drugo nego uskraćivanje njenih sloboda. Jer žene su tu da se srede, izmame poglede, uzdahe, čežnju… No očiti odabir gospođe sa slike poštujem, a “konzervirani” Livnjaci neka prihvate raznolikosti. Kada mogu gledati “Paradu Ponosa” povodom Dana obrane Livna, mogu gledati i ovakve obitelji u šetnji.

Na kraju krajeva, dotična osoba sa slike u mnogo čemu primjerenije izgleda od napudranih djevojčica u minicama, na ogromnim štiklama koje više liče amsterdamskim kuravama nego li curama u večernjem izlasku.

Upravo mnogi roditelji tako obučenih djevojčica komentiraju gore navedenu gospođu. Zar to nije “Bogu plakati” što stari narod kaže. Takvi su spremni braniti kršćanstvo i islam svim raspoloživim sredstvima, na malu kontru zapjene kao da su u najmanju ruku imami i kardinali, a mnogi od njih ne vide događanja u vlastitom dvorištu. I pazite molim vas – svi smo gorljivi demokrati, ha ha.

Što više crkvi i džamija to smo sve gori i poganiji, i vjerujte da neće biti neke velike gužve u kraljevstvu nebeskom, jer nas neće biti tamo da je napravimo.

Miljan Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply