KARLO MATKOVIĆ: Uvijek pokušavam da pružim svoj maksimum

Poslije promocije trenutno najkorisnijeg igrača ABA lige u liku Filipa Petruševa, zatim još jednog, dvanaestog po redu, draftovanog košarkaša u NBA ligu – Marka Simonovića, ekipa Mega Soccerbet je nastavila da u ovoj sezoni baca svjetlo velike scene na mlade i vrlo perspektivne igrače u svojim redovima.
Novi, do prije dva kola regionalnog takmičenja, neafirmirani Megin tinejdžer Karlo Matković, hrabro je zauzeo mjesto u prvoj petorci, sa nezahvalnom ulogom da nadomjesti odsustvo MVP-ija Petruševa i pokazao da sistem koji u Megi postoji već godinama odlično funkcionira.
U prvom meču u kome je dobio značajniju minutažu, protiv Krke, talentirani devetnaestogodišnji centar najavio je velike mogućnosti sa učinkom od osam bodova, pet skokova i tri rampe.
A, u posljednjoj utakmici protiv Primorske je prosto zablistao i sa 28 indeksnih bodova (12 bodova, 14 skokova i šest rampi) istakao ozbiljnu kandidaturu za najkorisnijeg igrača osmog kola ABA lige.
Ovaj momak rođen u Livnu košarku je u djetinjstvu promatrao samo kao zabavu, ali preokret se desio sa 14 godina:
– Za dvije godine naglo sam izrastao, čak 20 centimetara, i tada sam pomislio da bi košarka mogla da bude moj budući poziv – počinje priču Matković.
Njegove dobre fizičke predispozicije i talenat nisu promakli lovcima na talente pa se Matković tako našao na prestižnim kampovima za mlade košarkaše poput Jordanovog kampa u Barceloni i Košarka bez granica koji je bio organiziran u Beogradu:
– To su sve lijepa sjećanja i uspomene za cio život. Sjećam se kad sam na Jordanovom kampu u Barceloni na večeri uživo vidio legendarnog Michaela prosto nisam mogao da vjerujem da je on u istoj prostoriji sa mnom. Jednostavno sam se oduzeo, za mene je sve to djelovalo nestvarno, imao sam toliku tremu da nisam mogao bilo šta da ga pitam – iskren je bio Matković.
U ekipu Mege stigao je prije dvije godine, a prošlu sezonu proveo je u razvojnom timu – OKK Beogradu:
– To je bila moja prva godina seniorske košarke i ogromno iskustvo za mene. Dobio sam šansu i minute na parketu, što je od neprocjenjivog značaja za svakog mladog igrača. Sjećam se da sam brzo ulazio u problem sa osobnim greškama, ali sve to je bio nezaobilazan proces sazrijevanja i učenja kroz koji sam morao da prođem.
Ukazanu šansu i veći prostor za igru koji se ukazao odsustvom Filipa Petruševa, Matković je spremno dočekao i dobro iskoristio:
– Sve to je posljedica odličnog treninga. U Megi se kvalitetno radi, posjedujemo sjajne uvjete, posvećen stručni stožer koji obraća pažnju na sve detalje i koji nam je uvijek na raspolaganju tako da mogu da kažem da imamo izvanrednu podršku. Moje je bilo samo da na utakmicama primjenim ono što smo radili na treningu i potrudim se da uložim veliku energiju. Jedan sam od najmlađih u ekipi i zato taj voljni momenat kod mene ne smije biti upitan, jednostavno uvijek pokušavam da pružim svoj maksimum, da budem pošten prema sebi i ostatku ekipe i učinim sve da moj tim dođe do pobjede.
Bez svake sumnje, sa šest pobjeda u uvodnih osam kola Mega kao najmlađa ekipa regionalnog takmičenja je apsolutni hit:
– Nema skrivenih tajni i tajnih recepata u svemu tome. Ključ je samo veoma naporan i predan rad. Iskreno, mislim da smo mogli dosta bolje da odigramo duele sa Krkom i Primorskom. Važno je da smo pobjedili, ali ne smijemo samo da se zadovoljavamo pobjedama, već da se potrudimo da te neke propuste ispravimo u mečevima koji nam dolaze. Ono što je svakako dobro što u prosjeku imamo 21 asistenciju po meču, krasi nas nesebičluk, gajimo dobru timsku igru. Imamo Petruševa i Simonovića koji igraju sjajno, veliku podršku u Tepiću i Novaku, uloge u timu su odlično podjeljene i krasi nas zaista odlična atmosfera. U takvom okruženju milina je igrati i trenirati.
Matković je Megi donio značajnu stabilnost u skoku, a ovaj 208 centimetara visoki centar istakao se i atraktivnim blokadama.
Protiv Primorske ih je imao čak šest, kao potvrda najbolja potvrda njegove priče o voljnom momentu. O radu u sredini koja poput tvornice koja iz godine u godinu proizvodi igrače za NBA, Matković kaže:
– Veliki je to motiv. Prvi put za suigrača imam momka koji je draftiran u najjaču ligu svijeta. Sve čestitke Marku Simonoviću, on je to zaslužio. On je izbor legendarnih Chicago Bullsa i neminovno je da to sve vrlo pozitivno utječe na nas, daje dodatni podstrek da je moguće da se i još netko od nas za koju godinu nađe na njegovom mjestu.
O krajnjim dometima Mege ove sezone Matković je rekao:
– Teško je bilo šta predvidjeti u situaciji kada pandemija virusa korona potresa cio svijet. Trenutno smo u vrlo dobroj poziciji, što se tiče forme, ali i plasmana na tablici. Koliko je realno razmišljati o plasmanu u play-off teško je reći. Mi treba da držimo fokus samo na prvog narednog protivnika, da nastavimo dobro da treniramo i pružamo maksimum na svakom meču, pa ćemo vidjeti gdje će nas takav pristup na kraju odvesti – zaključio je Matković. bcmegabasket

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply