Katušić: HDZ BiH me pokušao ubiti, samo zato što se protivim njihovim politikama u Livnu

Vjerujem da je moj život, ali i život članova moje obitelji ugrožen, samo zato što nismo članovi HDZ-a BiH i zato što sam javno istupio protiv njihovog nehumanog načina vladanja u Livnu i HBŽ’, rekao je u javnoj ispovijesti Ilija Katušić

Katušić tvrdi da je već duže vrijeme na meti moćnika iz HDZ BiH, zato što pripada onoj grupi ljudi koja se otvoreno suprotstavila politikama i djelovanju ove stranke u Livnu i HBŽ-u.

On je rekao da različite prijetnje prima već duži period, ali da na iste nije obraćao pažnju, dodavši da je odlučio da javno istupi tek nakon što je bio izložen fizičkom napadu i pokušaju ubojstva, i to od strane onih koji bi trebali biti u službi zaštite građana – policijskih službenika.

Naime, Katušić nam je ispričao da je u subotu, 21.10.2020. oko 19:30 svratio na parking tržnog centra ‘Ivanović’ u Livnu kako bi podigao novac sa obližnjeg bankomata.

Dodao je da nakon što je završio sa podizanjem novca, pristupila su mu četiri policajca koji su od njega tražili na uvid osobne i vozačke dokumente, optuživši ga da je prije dolaska na navedenu lokaciju prekršio prometne propise, odnosno da je vozio u suprotnom smjeru.

Katušić dodaje da nakon što je predao tražene dokumente bez ikakvog otpora, navedeni policajci su krenuli da mu upućuju verbalne uvrede i prijetnje, na šta je on reagirao tako što je bacio ključ od svog automobila i njihovom pravcu, rekavši da automobil mogu da zadrže i krenuo prema svojoj kući pješice.

‘Vjerujem da je cilj ovog cijelog igrokaza bio da me se isprovocira kako bih fizički napao policajce, što bi im omogućilo da me liše slobode na najmanje mjesec dana. Na njihovu žalost, nisam nasjeo na tu provokaciju’, naglašava Katušić.

Na putu prema domu, susreo ga je policijski automobil koji je vozio jedan policijski službenik kojeg je Katušić poznavao od ranije. Na poziv ovog policijskog službenika, Katušić je ušao u auto vjerujući da će biti odvezen kući. Umjesto toga, odveden je u policijsku stanicu u Livnu.
Katušić navodi da je informiran da će biti lišen slobode zbog kršenja prometnih propisa. Nakon što je odbio da potpiše zapisnik i insistiranja da ako djelo koje je navodno počinio zahtjeva lišavanje slobode bude smješten u pritvor, odlučeno je da se Katušić pritvori.
‘Krenuo sam prema pritvorskim jedinicama, a tik iza mene su išli policajci koji su me ranije presreli kod tržnog centra: Ante Padro, Ivan Miloloža, Antonio Kovač i četvrti prezimena Vujeva.
Ušao sam u hodnik koji vodi prema pritvorskoj jedinici i nisam napravio ni jedan korak kada sam osjetio jak udarac u potiljak, koji me oborio na pod. Bio sam potpuno bespomoćan, a navedeni policajci su krenuli da me udaraju, pa i dave, tako da sam u jednom momentu ostao bez daha’, priča svoju ispovijest ovaj 70-postotni ratni vojni invalid.

FOTO: Ilustracija (Faksimil)

On dodaje da je poslije stavljen u pritvorsku ćeliju gdje je držan u nehumanim uvjetima. Najprije su odbili njegove zahtjeve da ode do mokrog čvora, te je bio prinuđen vršiti nuždu u prostoriji u kojoj je boravio. Ignorirani su i njegovi vapaji da ga se odvede u hitnu pomoć jer je osjećao strašne bolove u prsima i glavi.

Tek oko 3 ili 4 sata ujutru omogućeno mu je da posjeti ljekara. Ovom prilikom izmjeren mu je pritisak koji je iznosio 150/108 i urađen je EKG. Njegov zahtjev da mu se uradi detaljniji pregled pluća je odbijen.

Katušić je ostao u pritvoru do nedjelje popodne, kada je pušten na insistiranje njegovog odvjetnika. Nakon što se vratio kući, saznao je da njegova obitelj uopće nije bila obavještena da je priveden, te da su njegova supruga i prijatelj krenuli da ga traže nakon što se nije vratio kući u uobičajeno vrijeme.

Katušić kaže da je njegova supruga doživjela strašan šok nakon što su pronašli njegov auto na parkingu, otključan i sa ključevima u bravi, jer je posumnjala na najgore. Kasnije je saznao i da je službeni razlog njegovog privođenja bilo navodno kršenje javnog reda i mira.

Katušić tvrdi da je napad, čija je bio žrtva, do sada najbrutalniji kojem je bio izložen, dodajući da vjeruje da iza svih prijetnji i napada, čiji je cilj da ga se fizički eliminira, stoji HDZ BiH čije politike i djelovanja u Livnu javno kritizira.

‘Vjerujem da iza ovog napada direktno stoje ministar unutarnjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević i policijski komesar Ilija Jakić, dok je glavni operativac inspektor prometa Damir Marijan.

Ovo je politički progon i pokušaj ubojstva’, naglašava Katušić. On dodaje da nije jedina žrtva režima u navedenoj županiji, dodavši da je jedan njegov prijatelj, također kritičar režima redovno izložen različitim prijetnjama.

Katušić je kazao da je i jedan svećenik u Lištarima također bio žrtva prijetnji HDZ-ovih plaćenika, te da su mu zbog odbijanja lojalnosti ovoj ‘zločinačkoj organizaciji‘ čak ubili i psa.

Katušić podvlači da se kao ratni veteran, RVI i čovjek koji je tisuću puta gledao smrti u oči, nimalo ne boji za vlastiti život, ali da je zabrinut za sigurnost svoje obitelji.

Zaključio je da ako HDZ-ov režim nastavi da živi u HBŽ i Livnu, zajedno sa svojom cijelom obitelji će biti prisiljen da se kao i tisuće drugih obitelji – odseli.

The Bosnia Times