Kazne za pijane vozače u BiH rastu do 3.000 KM

Prednacrt Zakona o osnovama sigurnosti prometa u BiH predviđa višestruko oštrije i veće novčane kazne za vozače pod utjecajem alkohola.

Vozačima ili instruktorima vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi do sada je prijetila kazna od 400 do 1.000 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci.

Novim ZOBS-om, vozači ili instruktori vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi bit će kažnjeni kaznom od 2.000 do 3.000 KM i oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje od najmanje šest mjeseci.

Istom kaznom bit će kažnjeni i vozači koji budu upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kao i oni koji se u naselju budu kretali brzinom koja je za više od 50 kilometara na sat veća od dozvoljene, piše Capital.

Ukoliko izazove prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, vožnjom bez stečene vozačke dozvole ili navedenom prekomjernom brzinom, kaže dalje zakon, vozač ili instruktor vožnje kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 5.000 KM, a uz kaznu će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci.

Pored toga, novi zakon regulira i do sada zakonski potpuno neregulirano pitanje električnih prijevoznih sredstava.

Najizanimljivija stavka kaže da „vozač, odnosno vlasnik vozila ne smije ostaviti lično električno prevozno sredstvo bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na za to posebno uređenim i označenim mjestima“.

U dosadašnjem zakonu kazna od 400 do 1.000 KM prijetila je „vozaču koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina“. Sada će istom kaznom biti kažnjen i „vozač koji za vrijeme upravljanja vozilom drži dijete u krilu ili naručju“.

Praktično, tate više neće moći nekažnjeno da stave svoje mališane u krilo i da im “daju da malo voze”, jer im za to prijeti novčana kazna.

pogled.ba