Kinezi organiziraju 10-dnevno klanje pasa, pojest će ih više od 10.000 / VIDEO

Dok cijeli svijet strahuje od novog vala koronavirusa, Kinezi organiziraju 10-dnevn i festival klanja pasa. Kao da im se ništa neobično nije dogodilo prije par mjeseci na jednoj takvoj pijaci.

Oni to zovu festivalom, a takvo ubijanje pasa za konzumaciju održavaju svake godine od 21. do 30. lipnja. Pijaca na kojoj se klanje događa nalazi se u gradu Yulin, u autonomnoj regiji Guangxi, uz granicu s Vijetnamom.

Tijekom tih deset dana masakra desetine tisuća pasa posljednje dane života provest će u kavezima. Nakon što neko od prolaznika prstom pokaže na psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija.

Pojedu ukupno više od 10 tisuća pasa. Aktivisti godinama pokušavaju zabraniti ovu okrutnu tradiciju koja se prvi put u Yulinu počela održavati 2009. godine.

Vlada je već pokušavala donijeti zakone kojim će zabraniti trgovinu divljim životinjama i zaštititi kućne ljubimce, ali do sada nije bilo većeg pomaka. Aktivisti se nadaju da će, zbog svega što se dogodilo s Covidom-19, vlada konačno malo ozbiljnije reagirati.

“Nadam se da će se Yulin promijeniti ne samo zbog životinja već i zbog zdravlja i sigurnosti ljudi”, rekao je za Reuters Peter Li iz organizacije Humane Society International.

“Dopuštanje masovnih okupljanja kako bi se trgovalo psećim mesom i konzumiralo na prepunim pijacama i restoranima predstavlja značajan rizik za javno zdravlje”, dodao je Li. (Jutarnji)