Kissinger: Svijet ide u katastrofu bez dogovora SAD-a i Kine o novom svjetskom poretku

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger smatra da svijet može ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svjetskom ratu, ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku koji će garantirati stabilnost.

“Reuters” prenosi da je Kissinger poručio da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu postići suglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku.

Utjecajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Europi pred Prvi svjetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu izmaći kontroli, prenosi Avaz.

Naglasio je da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obje strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmjera.

“Reuters” podsjeća da je ovaj američki diplomata, sada 97-godišnjak, utjecao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog tajnika pod predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom.