TKO ČUVA LEĐA MINISTRU PREVARANTU: Hoće li Darinko Mihaljević preživjeti zahtjeve za smjenu?

Nakon što je Žurnal objavio priču o aferi sa stipendijama kojom je otkriveno kako je ministar Darinko Mihaljević prevario državu Hrvatsku, u stranci i Vladi HBŽ-a sudbina mu je neizvjesna

darinko
Darinko Mihaljević – ministar.

Predsjednik OO HDZ-a Livno.

Socijalno ugrožen.

Plaća 3000 maraka.

Slika se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Pod policijskim provjerama u BiH.

Slika se sa premijerom Hrvatske. Pod policijskim provjerama u Hrvatskoj.

Prisutan na sastancima o borbi protiv korupcije.

Podržava nepotizam.

Humanista. Prevarant!

1

Ljubo Velić, Stipo Pelivan, Josip Mioč, Branko Krišto, Mladen Šarić, Anita Batarilo, Stipe Barun, Robert Bagarić, Tihana Krželj, Božo Pavić i Mirko Pavić. Svi pobrojani su stranačke kolege Darinka Mihaljevića i zastupnici u Skupštini HBŽ. Zajedno sa svojim koalicijskim partnerima oni će biti krivi ukoliko prevarant Mihaljević ostane na funkciji ministra!

Ali, prije toga Mihaljević bi trebao podnijeti ostavke na funkcije u stranci. To očekuje i njegov županijski šef Ivica Brešić.

„Kolega Darinko Mihaljević je svjestan činjenica i on će sigurno na tijela u političkoj stranci podnijeti ostavke. I to je poruka svima nama u stranci, jer ipak postoji jedan nivo u kojem se funkcionira i svako odgovara za sebe. Ja očekujem da će on to vrlo brzo napraviti.“ navodi Brešić za Žurnal.

Kontaktirali smo i Božu Pavića nekadašnjeg člana HDZ-a 1990, koji je sad zastupnik HDZ BiH u Skupštini HBŽ. Javna je tajna u Livnu da je Pavića „kupio“ HDZ BiH.

Tražili smo njegov komentar o Mihaljevićevoj sudbini, ali Pavića malo šta zanima:

„Nemam ja komentara, ne bih ništa komentirao. Pa nema potrebe za tim. Ne bih htio pričati o tome i ne zanima me to, ne da me ne zanima, nego ne bih komentirao.“ govori za Žurnal Božo Pavić, zastupnik HDZ BiH u Skupštini HBŽ.

Branko Krišto također zastupnik HDZ BiH u Skupštini HBŽ  i suprug Borjane Krišto, za Žurnal kaže da će o Mihaljevićevoj ministarskoj poziciji odlučivati skupštinska dvotrećinska većina HBŽ:

„Jesam, i ja sam dio skupštine i svoj stav ću reći tamo otvoreno, zašto ne i smjena ukoliko se dokaže. Naš ministar će snositi posljedice shodno onome koliko procijenimo da je njegov grijeh.“ ističe Krišto.

Grijehe Darinka Mihaljevića, kako saznaje Žurnal, oprašta Brankova supruga Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. Na naše pozive nije odgovarala. Pitanje o podršci Borjane Krišto – Mihaljeviću, Borjaninog supruga, te prvog HDZ-ovog čovjeka u HBŽ  je začudilo.

„Dajte molim vas bavite se svojim poslom. Nemojte žutim tiskom, ja sam vas smatrao ozbiljnim. Ne bojim se da bilo šta napišete, to je vaše pravo, ali ipak se moramo ozbiljnim stvarima baviti.“ odgovara Branko Krišto

„Postavljate provokativna pitanja, koja nemaju veze sa ovim. Na nas nitko ne utiče. U HDZ BiH funkcioniramo odozdo prema gore, i ja sam se iznenadio tome, ali to je zaista tako.“ kaže Ivica Brešić.

Izvor Žurnala blizak HDZ BiH tvrdi da ministar Mihaljević od ranije nema simpatije Županijskog odbora HDZ BiH, te da je aferom “Stipendija” sve kulminiralo. Stvarni razlog antipatije prema Mihaljeviću je zapravo pritisak medija, ali i prema tvrdnjama izvora prijem policajaca iz Tomislavgrada u Livanjski MUP koji nisu bili po volji ministrovih stranačkih kolega, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Za utorak 14.11.2017. najavljena je sjednica županijskog odbora HDZ-a BiH gdje će biti jasnije čiju podršku ima Mihaljević – da li će dati ostavku ili biti smijenjen na pozicije unutar stranke.

Odluka o tome hoće li prevarant Mihaljević ostati ministar MUP-a HBŽ  nakon afere „stipendija“ dati će famozna dvotrećinska većina u Skupštini. Poslije odgođene sjednice koja je trebala biti 6.11. 2017. godine, termin nove još nije utvrđen.

(zurnal.info) – Pišu: S.Mustafić/D.Obrdalj