Koga Tufekčić zastupa: Livnjaci žele svoja prava i podržavaju proteste branitelja

Livanjski pripadnici Armije RBiH traže svoja prava s obzirom na to da još nemaju rješenja i potvrde da su demobilizirani bojov nici. No, podržavaju zahtjeve demobiliziranih i obespravljenih bojovnika, kako Armije RBiH tako i HVO-a, u donošenju zakona kojim će, između ostalog, biti riješeno pitanje braniteljskog dodatka i druga prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

Predizborna ucjena

Postavlja se pitanje koga, zapravo, zastupa i brani Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, koji je, uz jaku policijsku pratnju zbog okupljenih branitelja, izjavio da “nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu regulirani kao branitelji Oružanih snaga BiH i da imamo pristup svakom zakonu te da možemo ostvariti svoja braniteljska prava”.


Tufekčić: Dugogodišnji čelnik

Kao dugogodišnji čelnik i Skupštine HBŽ i Doma naroda Parlamenta FBiH, umjesto da je predlagao izmjene zakonodavstva kojima bi i livanjski Bošnjaci bili tretirani kao branitelji, Tufekčić ih se sada sjetio i ultimativno, zapravo predizborno, “ucjenjuje” koalicione partnere, čiji je, zapravo, višegodišnji “namještenik”. Livnjaci smatraju da on i jeste vječito na istoj funkciji baš zbog toga da se to ne riješi.

U Livnu je za to vrijeme sve više nezadovoljnih demobiliziranih boraca i branilaca, izuzev onih s vladajućih stranačkih lista, koji su privilegirani radnim mjestima i udruženjima koja se financiraju iz budžeta.


Džirlo: Podržava branioce (Foto: A. Kamber)
Potpuno zaboravljeni

Numo Džirlo, jedan od nekoliko tisuća obespravljenih livanjskih Bošnjaka, ističe da podržava branitelje u njihovom nastojanju da se izbore za svoja prava.

– Očekujem, međutim, da se riješe i moja prava. Jedan sam od onih koji su još u ratu samo zbog imena i prezimena ostali bez posla, koji dobivaju podobni – smatra Džirlo.


Perković: Ničiji smo
Ivan Perković, koji je bio branitelj, a sad je bez ikakvih prava, rekao je za “Avaz”:

– Podržavam zahtjeve demobiliziranih i obespravljenih branitelja, među kojima sam i ja. Majka mi je teško bolesna i živimo od njene minimalne mirovine, od koje joj polovica treba za lijekove. Dobijemo i 100 KM socijalne pomoći. Živimo u 18 kvadratnih metara, u jednoj podrumskoj sobi, bez adekvatnog svjetla i punoj vlage. Ukinuli su mi i invalidninu. Ja bih radio, ali nema za mene posla, a i majku, koja ne vidi i teško je bolesna, nemam kod koga ostaviti ako bi se i ukazao posao. Ja i brojni slični meni potpuno smo zaboravljeni i ničiji smo.

Braniteljski staž “prvog u Bošnjaka HBŽ”

Većina Livnjaka koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi obrane BiH, zna da Jasenko Tufekčić, višegodišnji funkcioner Skupštine Kantona i Doma naroda PFBiH, nije bio među njima niti se može pohvaliti braniteljskim stažom.

Uvijek je pred izbore tvrdio da je bio pripadnik HOS-a, kad je utvrđeno da je veoma kratko bio na Cincaru uz pripadnike Samostalnog bošnjačkog bataljona, koji je jedini ratovao pod oznakama međunarodno priznate BiH. S Cincara su ga povukle ratne vlasti HVO-a, za općinskog činovnika, nakon čega je postao ratni čelnik SDA, cementiravši poziciju “prvog u Bošnjaka HBŽ”.

A. KAMBER

https://avaz.ba