Kolektivno se iftarilo i u Glamoču

iftar

Posljednjih nekoliko godina u cijeloj BiH, pa i u Glamoču, sve se češće tijekom ramazana priređuju kolektivni iftari, ne samo s najužom obitelji, rodbinom i susjedima, što je tradicionalni i prelijepi bosanskohercegovački običaj, već i sa čitavim džematima, kombinacijom više njih, pa i kombinacijom predstavnika nekoliko muftijstava! I iftari su uvelike postali predmetom globalizacije, gubeći ljepotu obiteljske dimenzije i mirise vlastite avlije.

A, da bi se to realiziralo, uglavnom se traže, ili sami nude sponzori, uglavnom strani (globalistički), a nerijetko i aktualni vlastodržački (kolektivistički), sa svih razina vlasti, koji proračunskim ili donatorskim sredstvima za iftar stvaraju sebi pretpostavke da ponovo « pobijede », a da možda, pritom, nisu ramazanski i vjernički pobijedili ni sami sebe, u smislu zagovaranja i prakticiranja davanja vlastitih sredstava tijekom ramazana, pa i za iftare, te u smislu nerasipnosti, skrušenosti, skromnosti i iskrene ljudske i vjerske, a ne interesno-kolektivističke i globalističke pokornosti.

Lijepa su i poželjna ramazanska okupljanja, pa i ova nova globalistička, ako su uistinu halal i istinska, i ako prilikom sjedanja za džamijske, iftarske, ćilim sofre, prednost nemaju glavešine nad običnim narodom, nepostači nad postačima, mladi nad starima. I, ako je na akšam i teravih namazima barem jednako klanjača kao i iftardžija. Ali, nije to bio slučaj ni u Glamoču, ni u Livnu, ni u Duvnu, Kupresu … pa ni u najvećim bh gradovima. U pravilu, iftaržija je više od klanjača, nerijetko i višestruko, premda je ispravnije da bude obrnuto. Ali, nije. Posljednji ovogodišnji iftar u centralnoj glamočkoj džamiji Zulumiji (koju otkad su je obnovili u novim gabaritima više tako i ne zovu, a zvala se tako od osmanskog vakta, kad je prvi put podignuta pa sve do njenog rušenja i bacanja otpada u posljednjem ratu) koji je uz sponzorstvo organizacije Muslim aid priređen uoči Bajrama, jedan je od primjera za gore navedeno.

Lapsus cardinale

«Uoči mubarek bajrama Medžlis islamske zajednice Glamoč u suradnji s partnerskom organizacijom Muslim aid organizirao je iftar u Gradskoj džamiji i sa džematlijama ispratio veličanstveni mjesec ramazan», navedeno je na portalu glamočke BZK Preporod koja prati i rad MIZ Glamoč.

Ovoj «Bošnjačkoj zajednici kulture» se omaklo da uopće ne napiše izvorno ime džamije, ali je i Bajram napisala malim početnim slovom «bajram», što je drugi lapsus cardinale! A, barem bi BKZ Preporod morao voditi računa o jezičnoj kulturi izražavanja. Čitaju ih i djeca. Danas su i portali vrsta medija. A mediji, između ostalog, uz objektivnost i profesionalniost u izvješćivanju, pretpostavljaju i elementarnu pismenost, koje je, na žalost, sve manje i koja se u moru «informacija» i inflaciji «novinara» negdje zagubila, kao što su i obitelj i individuum zagubili u općem globalizmu, pa iu kolektivizmu iftara, jednako kao u kolektivizmu slijepog slijeđenja političkih vođa i općih trendova globalizma koji su, vjerovatno, nemalom broju «iftardžija», ispred i ramazana, i iftara i Bajrama. Ispred njihove ljudske i islamske biti, Božjom milošću određene.

Autor: Ale Kamber