Koliko će biti uvećane mirovine početkom 2024. godine: Umirovljenici kao na iglama

Posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta proračuna za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno financiranje, a zna se što takva odluka donosi – kaže Mehić

Koliko će iznositi uvećanje mirovina po osnovu redovitog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora. Podsjetimo, redovito usklađivanje mirovina se inače vrši svakog 15. travnja.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno. Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbroju daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, kaže za Avaz kako sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

– Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta proračuna za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno financiranje, a zna se što takva odluka donosi – kaže Mehić.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja mirovina.

– Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje mirovina je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti baren na istoj razini- ističe Čavalić.

Večernji.ba