Koliko god to nekoga iritiralo, ja ću za Mostar govoriti da je Stolni grad / VIDEO

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović u intervjuu za portal Klix.ba govorio je, između ostalog, o izmjenama Izbornog zakona, trećem entitetu, građanskoj BiH, Komšiću…

Odgovorio je i na pitanje da li želi treći entitet.

– Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome neko različitim spinovima daje drugu dimenziju, pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet, kaže Čović.

Ponovio je i od ranije poznati stav da svaki narod treba birati, kako on kaže svog člana Predsjedništva BiH.

– Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdića, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo, istakao je Čović.

Građanska BiH

Tvrdi kako mu koncept građanske BiH u osnovi ne smeta.

– Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Ko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to neko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU, napominje Čović.

Prema njegovim riječima BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog.

O Željku Komšiću

Kazao je i kako je sa Željkom Komšićem razgovarao na desetine puta.

– Posljednji put možda prije nekih šest ili sedam godina. Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na konstataciju da se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:

– Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva . Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Dejtonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati, naglasio je.