Koliko je danas topliji vaš grad nego u godini kad ste se rodili?

Interaktivna karta New York Timesa pokazuje koliko je vrućih dana bilo u vašem gradu u godini kad ste se rodili, ali i koliko će ih biti kad ćete imati 80 godina kako bi vam jasno pokazali u kojem smjeru ide naš planet

Dok se naš planet sve više zagrijava, za što smo glavni krivci upravo mi, možemo očekivati da ćemo u budućnosti imati sve više dana u godini u kojima je temperatura viša od 32 Celzija.

New York Times objavio je fantastičnu interaktivnu kartu na kojoj možete vidjeti koliko je takvih dana bilo u vašem gradu u godini kad ste se rodili, a koliko ih je danas.

Isto tako, nastave li se sadašnji trendovi pokazat će vam i koliko bi takvih dana moglo biti kad ćete imati 80 godina. U mom slučaju, u Zagrebu se 1983. godine moglo očekivati oko sedam takvih dana, danaas ih je 18, a 2063. godine moglo bi ih biti čak 33. Odnosno procjena je između 23 i 42 paklena dana.

KARTU POGLEDAJTE OVDJE

U New York Timesu napravili veliku analizu zajedno sa skupinom klimatologa, ekonomista i analitičara s različitih sveučilišta te se naglašava da bi naša budućnopst mogla biti još i gora, nastave li zemlje sa ovim rekordnim emisijama. Naime, podatke koje su pokazali u interaktivnoj projekciji budućnosti temeljili su na zadržavanju emisija u skladu sa Sporazumom iz Pariza.

Dok bi po njihovoj projekciji Zagreb mogao imati mjesec dana u godini s paklenim temperaturama, nastave li se ovi trendovi metropole poput New Delhija ili Džakarte mogu očekivati skoro cijelu godinu visokih temperatura.

https://www.24sata

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply