Kolinda je favoritkinja za glavnu tajnicu NATO-a!

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė spominju se kao moguće kandidatkinje za glavne tajnice NATO-a.

Da se iza te informacije nešto krije, dao je naslutiti i Robin Shepherd, drugi čovjek međunarodnog foruma Halifax, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti.

Naime, on je na početku panela o demokraciji koji se održao u Bratislavi ovako najavio: “Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a.”

Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj temi nije htjela govoriti, piše Dnevnik.hr.

“Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo”, rekla je u prosincu 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji.

Analitičar: Ključnu ulogu će odigrati najveće članice

Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u, skeptičan je oko toga da Hrvatska može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu. Ključnu ulogu u odabiru kandidata odigrat će, kaže, najveće članice.

“Netko tko će zadovoljiti i očekivanja proatlanskih Europljana i dobar dio stare Europe, SAD i skeptičnijih Francuza. Prema tome, nikakav ekstremist”, rekao je Barić.

Službeni kandidati, tvrdi Barić, pojavit će se krajem godine.

“Netko tko će se morati pozabaviti ozbiljnim zadaćama koje stoje pred NATO-om jer su opet u jednoj novoj egzistencijalnoj krizi”, rekao je.

Bivšu hrvatsku predsjednicu, osim kao kandidatkinju za najvišu dužnost u NATO-u, navodno se spominje i kao moguću visoku povjerenicu UN-a za prava žena.