Komarica: Političari u Bruxsellesu su mi rekli da im u BiH treba kontrolirani kaos

komarica
Foto: Večernji.ba

Kakav je danas položaj Hrvata u Republici Srpskoj, koliko ih je uopće ostalo prema posljednjim podacima i što se može promijeniti, u emisiji “Dobro jutro” a HRT-u govorio je banjolučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica.

– Biskup je rekao kako je Banjolučka biskupija od svih biskupija u Europa najviše stradala. Ja nisam ubijen, ali ubijeni su moji svećenici i vjernici, vjernici su protjerani. Svi šutimo, svi to znamo 25 godina, zna Zagreb, Bruxelles, Washington, rekao je biskup. Iznio je podatak da u 75 župa ima jedva 8 tisuća katolika, od 220 tisuća koliko ih je bilo do 1992. 92 posto Hrvata protjerano je iz Republike Srpske. Nestali smo pred očima političara i javnosti.

Pitam, je li to normalno?, rekao je Komarica. Biskup Komarica zapitao je kako je moguće da je od silnog novca dobivenog iz Europske unije, za povratak Hrvata izdvojeno samo 3 posto. Na pitanje kako danas žive Hrvati na tom području, biskup odgovara: To je starački dom – ostali su im samo ponos i nada. Ali nažalost nemaju potporu svojih političkih predstavnika.

Otkrio je kako su mu određeni političari u Bruxsellesu, na njegove zamolbe da pomognu zemlji, rekli da im ne treba pravna država nego kontrolirani kaos. Sa žalošću kaže kako su iseljeni Hrvati za njega živi mrtvaci jer svaki čovjek u sebi ima želju za slobodom i ljubav prema rodnom mjestu. Čovjeka možeš ubiti na dva načina, da ga likvidiraš fizički, i kad mu oduzmeš pravo na osobnu iskaznicu, identitet…, to je strašno, to je nedopustivo…, istaknuo je Komarica za HRT.

www.vecernji.ba