Komšić: Dosta mi je valjanja po blatu

Jedan od članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić, govorio je za Hayat o brojnim temama.

Na pitanje je li Četvorka ime kandidata za gradonačelnika Sarajeva Bogića Bogićevića zlorabila, Željko Komšić je rekao da je velika šteta za Sarajevo što je Bogićević odustao od kandidature.

“Učinjena je, na neki način, nepravda prema njemu. Ovo je bila prilika da se tom čovjeku zahvali na svemu što je uradio u vrlo teškim vremenima za sve nas i da mu se oduži jednom vrlo časnom pozicijom, kako bi zaokružio svoju političku karijeru”, smatra Komšić.

Događajima u Četvorci nije iznenađen, „jer kad si u oporbi sve izgleda bezazleno, ali kada si vlast, onda se mnogo teže nositi s aktualnim problemima“.

“Stiglo ih je to da odluke koje donose i potezi koje vuku imaju svoje posljedice. Nekad ih mogu iskontrolirati, nekada ne mogu. Nije ista percepcija u virtualnom svijetu, jer su stvari u realnom političkom životu mnogo tvrđe. I uvijek ima izdajnika”, kazao je Komšić.

Dodao je da koliko nije bilo prirodno da su surađivale SDA i DF ranije, tako nije prirodno da Narod i pravda surađuje s Našom Strankom i SDP-om, ali surađuju jer je takav politički život i takvi su politički ciljevi.

Dosta mi je tog valjanja po blatu jedni drugih, tko će o kome više slagati, napadati. Muka mi je više od toga“, kaže Komšić.

O nedavnom priopćenju Veleposlanstva Rusije vezanom za suradnju BiH s NATO-om, rekao je da ono što ruski veleposlanik govori on ne bi nikada bezazleno doživljavao i lako prelazio preko toga.

“Ruska diplomacija ne funkcionira na način da veleposlanici imaju slobodu i kreativnost u svom izričaju. Dakle, kad su takve izjave u pitanju, znak je da su došle s najvišeg vrha”, naveo je Komšić.

Ponovio je da to što je priopćilo Rusko veleposlanstvo prijetnja, a da su zapadne zemlje imale blag pristup tome.

“Mislim do su to, prije svega, poruke Rusije NATO-u i zapadnim zemljama, a da BiH ovdje dođe kao kolateralna šteta. Zapadne zemlje po meni jesu blago reagirale na ovo”, kazao je Komšić.

Naglasio je da će proces integracija BiH u članstvo NATO-a i dalje biti prioritet i da je BiH taj put izabrala još davno. Dnevnik.ba