Komšić i Sarajevo zabijaju glavu u pijesak

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, izjavio je da je poziv Željka Komšića upućen veleposlaniku Francuske u BiH Guillaumeau Roussonu na hitan razgovor, zbog izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ”da je BiH tempirana bomba jer se suočava s povratkom džihadista” – zabijanje glave u pijesak i bježanje od problema, koje ”političko Sarajevo uporno radi 25 godina”.

“Umjesto da se na najodgovornijim mjestima u BiH prodiskutira o problemu povratnika s ratišta po Bliskom istoku i stvarne prijetnje od terorizma u BiH, ovdje se napada svatko tko o tome ne želi i neće da šuti, a sada je na red došao i predsjednik Francuske Emmanuel Macron”, naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentira Komšićev poziv upućen Roussonu, član Predsjedništva BiH rekao je da stavovi koje Komšić javno iznosi ili koje će tim povodom priopćiti francuskom veleposlaniku nisu stavovi BiH, ”jer o njima ne postoj suglasnost unutar Predsjedništva BiH”.

Iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH priopćeno je da će Komšić pozvati na razgovor veleposlanika Francuske u BiH zbog izjave francuskog predsjednika da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika terorističke organizacije “Islamska država”.

Macron je naveo da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava s problemom povratka džihadista, te istakao da se moraju reformirati procedure za članstvo u EU, “jer one više ne služe svrsi, nisu strateške, niti političke, već previše birokratske i nepovratne”.

Bljesak.info