KOMŠIĆ: ‘NDH je bila zlo… Sumrak civilizacije’

“Zločini koji su počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, i antifašistima koji su se borili protiv NDH, nikada ne smiju biti zaboravljeni”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, povodom dana u kojima se građani Bosne i Hercegovine i regije prisjećaju zločina počinjenih za vrijeme postojanja Nezavisne države Hrvatske, poručio je da zločini koji su počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, i antifašistima koji su se borili protiv NDH, nikada ne smiju biti zaboravljeni.

“Sistematski progon i pogrom nad Srbima, Jevrejima i Romima, i antifašistima koji su se borili protiv NDH, bio je dijelom činjenja genocida u sklopu fašističkog projekta istrijebljenja cijelih naroda. Zločini koji su počinjeni pod vlašću Nezavisne države Hrvatske, te zločini počinjeni u koncentracionim logorima, sumrak su civilizacije i najtragičniji trenuci u našoj zajedničkoj prošlosti. Nikada ne smijemo zaboraviti niti žrtve niti one koji su svoje živote položili suprotstavljajući se zlu koje je proizvodio kvislinški režim NDH”, rekao je Komšić.

Autor: Dnevno