Konaković: Ako netko ima ideju kako da Dodika izbacimo iz BiH, podržat ću je

Ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković sudjelovao je na panelu posvećenom proširenju Europske unije na Zapadni Balkan, a koji je održan u okviru ovogodišnjeg Globsec Foruma koji se održava u Bratislavi. Govoreći o aktualnom trenutku u Bosni i Hercegovini, Konaković je kazao kako je neophodno da se uradi više kako bi EU i integracije postale opipljivije za građane i kako bi mogli vidjeti rezultate istih.

Odgovarajući na pitanje američkog profesora Edwarda Josepha o posljednjim potezima Milorada Dodika, Konaković je kazao kako je Dodik politička realnost bez koje se u BiH ne može, ali da je spreman podržati ideju, ako je neko ima, kako Dodika odvesti ili izbaciti iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju posljednja događanja na Kosovu i u Srbiji, Konaković smatra da odgovore moraju dati Albin Kurti i Aleksandar Vučić, da bi osobno odmah priznao Kosovo, ali da je svjestan da se to ne može dogoditi zbog kompleksnosti u Bosni i Hercegovini. Pored Konakovića na panelu su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Austrije i Sjeverne Makedonije te zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije, a u publici je bio i sudjelovao u raspravi i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Bljesak.info