KORONA PROMIJENILA SIMPTOME: Sve više zaraženih ima ove dvije trgobe

I dalje se radi o istom virusu, ali ne postoje precizni nalazi o tome zašto se kod nekih pacijenata javljaju problemi digestivnog trakta, kazala je Emina Kurtagić-Pepić

U posljednje vrijeme sve više zaraženih koronavirusom ima stomačne probleme, poput proliva i povraćanja, umjesto respiratornih poteškoća.

Ovu informaciju koju smo nedavno čuli smo provjerili sa epidemiologinjom Eminom Kurtagić-Pepić, koja je ujedno i članica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS.

– Prije svega bitno je naglasiti da se radi o istom virusu Covid-19. Iako je, vjerovatno, donekle mutirao u proteklom periodu, i dalje je to isti virus. Opći infektivni sindrom je nešto što karakterizira svaku zarazu. Kod koronavirusa to su najčešće bili problemi respiratornog trakta, kao što su kašalj, otežano disanje i slično. Također, javljala se i povišena temperatura. Međutim, točno je da su se u posljednje vrijeme počeli javljati i simptomi u digestivnom, odnosno probavnom traktu, kojih nije bilo prije nekoliko mjeseci na početku pandemije, tako da sada imamo pacijente kod kojih se oboljenje manifestira kroz simptome kao što su dijareja, povraćanje i slično. I dalje postoje pacijenti koji imaju respiratorne probleme, ali su se počeli pojavljivati i slučajevi sa smetnjama u probavnom sistemu. Recimo, kao članica Kriznog stožera, znam da se u izolatoriju na Podhrastovima nalaze najmanje dva pacijenta sa tim simptomima – kazala nam je Kurtagić-Pepić.

Prema njenim riječima, još uvijek nije poznat točan razlog za promjenu simptoma kod zaraženih koronavirusom.

– Moguće je da je uzrok u vremenskim prilikama koje su se promijenile. Došli su topliji dani, tako da je to možda uzrok za promjenu simptoma. Možda sve zavisi i od svake osobe pojedinačno, odnosno da je kod pacijenata sa probavnim problemima zapravo to takozvana točka najmanjeg otpora, odnosno najosjetljiviji dio organizma. Međutim, još uvijek nema nikakvih preciznih potvrda koje bi bile bazirane na istraživanjima, zašto je došlo do pojave novih simptoma – dodala je Kurtagić-Pepić.

Napomenula je i kako je u KS došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme, ali da situacija još uvijek nije takva da bi se mogla nazvati kritičnom.

Slobodna Bosna