Kreće ofenziva? Ministar vojnicima: ‘Uskoro ćete vidjeti Gazu iznutra’

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao vojnicima na granici da će uskoro vidjeti Gazu “iznutra”, što je izgledalo kao sugestija da se kopnena ofenziva približava

Izraelski tenkovi viđeni su na cesti blizu granice zemlje s Gazom, javlja Sky News. Jučer je izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao vojnicima na granici da će uskoro vidjeti Gazu “iznutra”, što je izgledalo kao sugestija da se kopnena ofenziva približava. Izrael je naredio da se više od milijun Palestinaca evakuira na jug prije očekivanog kopnenog napada. Vojska te zemlje rekla je tijekom vikenda da je spremna za “značajnu” operaciju kopnom, morem i zrakom, ali nije rekla kada će se ofenziva održati.

Izraelske obrambene snage objavile su ažuriranje na X -u u kojem stoji: “Tijekom noći, borbeni zrakoplovi napali su više od stotinu operativnih ciljeva terorističkih organizacija u Pojasu Gaze, uništavajući tunelske šahte, skladišta streljiva i desetke operativnih stožera. Tijekom napada, IDF i Shin Bet eliminirali su terorista koji je bio u pomorskim snagama terorističke organizacije Hamas, terorist je sudjelovao u ubilačkim terorističkim operacijama u Pojasu Gaze.”

IDF je rekao da je “spriječen teroristički vod povezan sa zračnim snagama terorističke organizacije koji je planirao lansirati projektile na zrakoplov”.

Izrael je objavio plan evakuacije za Kiryat Shmona, grad u sjevernom okrugu Izraela koji graniči s Libanonom. Naredbu je objavilo ministarstvo obrane zemlje u posljednjih nekoliko trenutaka, javlja Sky News. Napadi na Izrael također su pokrenuti iz Libanona tijekom njegova rata s Hamasom i tamo se nalazi skupina Hezbollah.

Stanovnike odvode u pansione koje financira država.Kiryat Shmona, koja ima oko 23.000 stanovnika, pogođena je raketnim napadima posljednjih dana usred sukoba između naoružanih boraca iz libanonske skupine Hezbollah i izraelske vojske.

Večernji.ba