Krijesnice u Livnu ruše predrasude o djeci s invaliditetom

Krijesnice iz Livna uče nas životu i ruše predrasude i stereotipe o djeci s teškoćama u razvoju. Puni ljubavi i topline.

– Ne treba brojat broj kromosoma koji imaju, da ne treba gledat iz kojeg će pokušaja nešto napisat, svezat vezice ili ne znam ni ja što, da je zapravo bitno da je to dijete, da će nam ono pružit osmijeh, zagrljaj, poljubac i svu toplinu koju djeca pružaju – isiče Matea Visković, jedna od urednica knjige „Krijesnice“.

Te topline, plesa i radosti krijesnica, djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju, bila je prepuna pozornica kino-dvorane u Livnu. I za to su zaslužni oni – autori životnih priča su osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji, braća i sestre, osobe koje su dio njihovog života. „Krijesnice“ su djelo koje potpisuje sedam studentica edukacijske rehabilitacije Sveučilišta u Mostaru.

– One su naše lučonoše koje pronose i ime i osobnost drugog i drugačijega. Planiramo, ako okolnosti dozvole, da tijekom ljeta i na jesen posjetimo Hrvatsku, Crnu Goru i druge države – kaže Andrija Stojić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Čitluku.

Vođene ciljem uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, na projektu su radile više od godinu dana. Pisale su, ali i prikupljale priče gotovo 80 osoba iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

– Knjiga je jedan glas koji govori o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju i koji želi biti krik koji ruši predrasude i diskriminacijeu – ističe Marija Zorka Vasilj, jedna od urednica knjige „Krijesnice“.

Jednoglasna poruka – posebniji su i bolji od nas i uče nas životu i potrebno je da nas nauče i imaju nam štošta poručiti i reći. A da se njihov glas čuje svesrdno su im pomagali mladi glazbenik Marko Omazić i dječji zbor Župe Livno. hms