Krizni stožer HBŽ: Ugostiteljskim objektima dozvoljen rad do 23 sata

Vlada Hercegbosanske županije na sjednici u petak usvojila je Informaciju o epidemiološkoj situaciji covid-19 u toj županiji s prijedlogom naredbi Kriznog stožera županijskoga Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih.

Naredbom Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a dozvoljava se rad ugostiteljskih objekata na području te županije do 23.00 sata, osim svadbenih salona i noćnih klubova kojima se dozvoljava rad do 24. 00 sata.

Također, dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru uz obvezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera) uz obvezno pridržavanje razmaka od 2 metra.

Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je za maksimalno onoliko osoba koliko dopušta veličina prostora ugostiteljskog objekta (samo sjedeća mjesta) i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo u FBiH.

Također, obvezno je nošenje zaštitnih maski sukladno preporukama i naredbama donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH i Kriznog stožera FBiH.

Dozvoljava se održavanje sportskih natjecanja uz obvezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

Iz Stožera pozivaju ljekarne da postupaju po mišljenju i odluci Vlade FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva o BAT testiranju (brzi antigenski test) jer nisu kvalificirani za taj posao i ne mogu rezultate testova unositi u bazu podataka Zavoda za javno zdravstvo HBŽ.

Naredbe Kriznoga stožera stupaju na snagu s današnjim danom, 14. siječnja, i primjenjuju se do donošenja novih.

Prije isteka roka iz točke 4. ovih zaključaka (kojim se dozvoljava održavanje sportskih natjecanja) zadužuje se Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju covid-19 u  županiji i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka utvrđenih ovim Zaključkom, te prema Vladi dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

Za provođenje Naredbi ovog Zaključka zadužena je Uprava za inspekcijske poslove HBŽ, gradska i općinske inspekcije uz asistenciju djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Vlada HBŽ     pogled.ba