Krumpir može biti opasan? Moguće je da ga više nećete jesti nakon što ovo pročitate

Iako sadrži vitamine i minerale, njegov glikemijski indeks nije tako dobar… Način na koji se krumpiri pripremaju igra veliku ulogu u njihovom zdravstvenom doprinosu. U jednom će slučaju oni biti izvor vlakana koji se bore protiv kolesterola, dijabetesa i raka.

U drugom će pak biti kratka cesta do sigurnog obolijevanja, piše Ordinacija.hr. Ako još do danas niste razvili čvrsto mišljenje o krumpiru, evo nekoliko činjenica koje će vam pomoći pri donošenju odluke. IPAK NISU DIJETALNA NAMIRNICA Znanstvenici s Harvarda su analizirali utjecaj krumpira na debljanje i u tu svrhu okupili 120 000 sudionika.

Rezultati istraživanja pokazuju kako su osobe koje su jele jedni porciju krumpira više, neovisno o načinu pripreme, dobili oko 1.5 kilogram više od onih koji su jeli samo jednu. Brojka samo raste ako se promatra utjecaj prženih krumpira.

 

SADRŽE TOKSINE Kada se izlože svjetlosti, razviju nešto što se naziva glikoalkaloidi, koji se pretvaraju u toksin kad se konzumiraju. Možete ih primijetiti ako ispod kore vidite zelene mrlje. Na žalost, i bez zelenih mrlja oni postoje. Oni mogu oštetiti probavu i i utjecati na upalnu bolest crijeva. Kako biste umanjili utjecaj ovog toksina, važno je ne izlagati krumpir suncu. Možete ga i oguliti prije konzumacije jer se oko 70 posto glikoalkaloida nalazi u kori. Ipak, kora sadrži najviše spomenutih vlakana koji su iznimno dobri za zdravu probavu.

 

PRŽENI KRUMPIRI UZROKUJU RAK Radi se vjerojatno najpopularnijem jelu na svijetu, no istraživači su objasnili da prženje hrane stvara spojeve u hrani koji mogu uzrokovati rak, poput akrilamida u pomfritu. Ova je kemikalija kancerogena. Uz sve su istraživanja do danas potvrdila i kako osobe koje jedu pržene krumpire dva ili više puta u tjednu, imaju 2 put više šanse da će umrijeti ranije, neovisno o uzroku, od onih koji tu namirnicu uopće ne jedu.

 

KRUMPIR USPJEŠNO POVISUJE RAZINU ŠEĆERA U KRVI Stručnjaci savjetuju umjerenu konzumaciju krumpira jer se brzo probavljaju i povisuju razinu šećera u krvi, a brzo nakon ove reakcije vi se opet gladni. Upravo to može dovesti do prejedanja, dijabetesa i bolesti srca.

 

PUNI SU PESTICIDA Prema podacima, otprilike 35 različitih pesticida se nalazi na običnom krumpiru. Za njih 6 se zna da su kancerogeni, 12 ih se igra s hormonima, 7 je neurotoksično, a 6 može imati ozbiljne posljedice na reproduktivno zdravlje. Krumpiri se špricaju tri puta, dok rastu, prije berbe i nakon što se iskopaju. Jasno vam je da se takve stvari ne mogu jednostavno oprati vodom…

ŠTO MOŽEMO ZAKLJUČITI? Krumpir može biti zdrava namirnica ako se dobro pazi na pripremu, veličinu porcije i jede samo onaj iz organskog uzgoja.

www.vecernji.ba