Kuda idu Šume Hercegbosanske županije

Delnice, 30.09.2003 - Šumarstvo, sječa drva, trupci. foto FaH

KUPRES – Po informacijama prisutnim u javnosti u JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres stanje se komplicira i polako poprima kaotično stanje kao što je to i u Vladi i Skupštini Hercegbosanske županije koje je prouzrokovano političkim obračunima između Ivana Vukadina i njegovih sljedbenika s jedne strane i Borjane Krišto i njenih sljedbenika s druge strane.

Naime, tijekom ovog mjeseca došlo je do razrješenja starih i imenovanja novih članova koji dolaze iz reda hrvatskog naroda u Skupštini i Nadzornom odboru JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres, a sve navedene smjene dogodile su se pod okriljem Županijske organizacije HDZ-a BiH i njihovih disidenata.

Slijedeće što se očekivalo, a i najavljivalo, jeste da novoimenovani članovi Nadzornog odbora zajedno sa starim članovima iz reda srpskog i bošnjačkog naroda izvrše smjenu Uprave društva i izvrše imenovanje v.d. predsjednika Uprave društva što je neslužbeno i najavljivano da bi se moglo dogoditi 24. ili 25. listopada 2019. godine.

Navedeno se očekivalo jer bi to bio pokazatelj hoće li Ivan Vukadin i njegovi sljedbenici smoći hrabrosti, kako su to najavljivali, obračunati se sa starim isluženim kadrovima Borjane Krišto na čemu su najvjerojatnije i pridobili naklonost predstavnika HDZ 1990 koji su se na toj priči doveli u poziciju slijepih izvršitelja nauma Ivana Vukadina.

Međutim, u međuvremenu po onom što se priča u javnosti u ovakvo stanje po tužbi jednog od razriješenih članova Nadzornog odbora umiješao se Općinski sud u Livnu koji je svojim Rješenjem donio privremenu mjeru osiguranja kojom je protivniku osiguranja zabranio podnošenje promjene upisa/ispisa u Registru gospodarskog društva ili do neke nove odluke Suda.

Ujedno je po informacijama donesena odluka da je razriješeni član Nadzornog odbora koji se žalio ovlašten vršiti dužnost člana Nadzornog odbora u JP „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres tako da sad imamo stanje da pored tri imenovana privremena člana imamo i četvrtog člana Nadzornog odbora iz reda hrvatskog naroda.

Također, po informacijama navedeno rješenje dostavljeno je u Upravu društva koje je u roku od tri dana bilo dužno da ospori razloge za određivanje privremene mjere osiguranja.

Kako je navedeno Rješenje, po informacijama, bilo dostavljeno Upravi društva bit će interesantno vidjeti jesu li članovi Uprave društva zaprimljeno rješenje na vrijeme dostavili Skupštini društva kako bi se mogli očitovati na isto.

Međutim, obzirom da po odluci suda protivnik i predlagatelj imaju isti i zajednički interes, razriješeni član Nadzornog odbora i Uprava društva, bilo je u najmanju ruku logično da u ovom postupku Skupština društva kao donositelj odluke o razrješenju i imenovanju članova Nadzornog odbora bude stranka u postupku. Imajući u vidu odluku suda pitamo se tko će se žaliti na Rješenje suda kad su kao što se vidi predlagatelj i protivnik jedna strana i može li se uopće u ovom postupku pojaviti na protivnoj strani Skupština društva koja je vlasnik i donositelj odluka o razrješenju i imenovanju.

U sličnoj situaciji kao što je ova prilikom smjene bivših članova upravnih tijela Društva, krajem 2016. godine, također smo imali slučaj da se umiješao sud svojom odlukom samo što se u tom slučaju radilo o tom da je starim članovima Skupštine društva bilo zabranjeno poduzimanje bilo kakvih aktivnosti do nove odluke suda.

Što se iza svega ovoga krije teško je reći obzirom da se u zadnje vrijeme sve više govori o tome kako je Ivan Vukadin promijenio svoje mišljenje i svoj čvrst stav oko kadrovskih rješenja u Hercegbosanskoj županiji i da je došao u podređenu poziciju unutar Županijske organizacije HDZ BiH i u odnosu na Borjanu Krišto te traži najbezbolniju izlaznu strategiju kako iz ove cijele priče izići politički živ moleći da se sve vrati na početak, navodi se u priopćenju Županijske neovisne liste.

Autor: Dnevno.ba