SIP BiH: Kuglica iz Livna danas odredila budućnost BiH

Kandidatska lista Stranke demokratske akcije Hercegbosanske županije dobila je ždrijebanjem mandat za delegatski klub Bošnjaka u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ždrijebanje je obavljeno danas u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine, a odlučivano je između dviju kandidatskih lista Bošnjaka iz Hercegbosanske županije – liste Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) i kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

U SIP-u je danas obavljeno ždrijebanje za izbor preostalih delegata u Dom naroda iz još jedne županije, Sarajevske. Tu su u opticaju bila tri subjekta iz reda Ostalih – kandidatska lista Albin Zuhrić, lista Naša stranka 2 i kandidatska lista Socijaldemokratske partije BiH.

Ždrijebanjem je odlučeno da mandat dobije lista Naša stranka 2.

Postupak žrijebanja u SIP-u proveden je zbog toga što su navedene kandidatske liste iz obje ove županije imale identičan količnik glasova prilikom ranijeg biranja delegata za Dom naroda, obavljenog tajnim glasanjem u novim sazivima pripadajućih županijskih skupština.

Sarajevska i livanjska nisu jedine skupštine gdje su neke kandidatske liste imale isti količnik glasova, a ostale jasno dobile ili pak izgubile preimućstvo u glasovima za mandate u Domu naroda.

Isti količnik imale su i pojedine liste prilikom tajnog glasanja u novim skupštinama Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije, zbog čega je u sjedištu SIP-a jučer također obavljeno ždrijebanje.

Hoće li kuglica iz Livna odrediti budućnost BiH?! VIDEO