Kuprešanin se vraća iz Njemačke i gradi proizvodni pogon

Kupres se definitivno ne predaje, usprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih općina u BiH.

Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, potaknuta entuzijazmom nekolicine gospodarstvenika, čini sve što može da poveća broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom, piše Avaz.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije.

U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu. Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40 godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obvezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene, kazao je Raštegorac.

Čekaju se samo strojevi i “KMC Kupres” može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac trenutačno su u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerojatno će već tada biti novih informacija, kazala je općinska službenica Ivona Turalija.

Inače, “KMC Kupres” jedna je od tvrtki koje su nedavno dobile grant program USAID Projekta “Diaspora Invest“. U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova tvrtka iz Kupresa.

(www.jabuka.tv)