Kupujete rabljeni auto? Uz ove savjete izbjegnite novi trošak

Na oglasnicima se među rabljenim autima mogu naći oni za 200 eura, ali i oni za 200.000. No, pri kupnji svakog treba paziti na niz stvari kako bi bili sigurni da ste dobili vrijednost za novac

1

Prilikom kupnje rabljenog automobila valjda biti posebno oprezan. Radi se o prekompliciranom stroju da bi se jednostavnim uvidom moglo saznati u kavom je stanju nakon nekoliko godina upotrebe.

Uz to, nikad ne možete biti sigurni kako je netko vozio automobil tijekom vremena, a određene greške vozača mogu ostaviti trajne posljedice na vitalnim dijelovima automobila. Ako ne kupujete od provjerenog trgovca rabljenim automobilima, najbolje je kupiti automobil od poznanika s čijom ste poviješću i načinom rukovanja u velikoj mjeri upoznati.

 

No kako se rabljeni najčešće kupuju od nepoznatog evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći: – Tražite servisnu knjižicu od vlasnika. Ona je najbolji dokaz da je netko stručno i uredno održavao automobil – Povedite majstora, stručnjaka od povjerenja sa sobom na pregled automobila ili odvezite automobil na pregled u ovlašten servis – Promatrajte na koji način pali motor kada je hladan te kako kada je topao, kao i koje su boje ispušni plinovi koji izlaze iz auspuha – Odvezite automobil na testnu vožnju.

 

Provjerite ima li “lufta” na upravljaču, skreće li automobil kada pustite upravljač, zanosi li se kod naglog kočenja, lupa li ili se ljulja prilikom prelaska preko neravnine te kako rade kočnice i kvačilo. Nakon 20-ak minuta imat ćete dobar osjećaj kako taj rabljeni auto ‘diše’ – Promotrite u kakvom su stanju upravljač, ručica mjenjača i rubovi vozačkog sjedala te odgovara li njihova izlizanost navedenom broju kilometara – Podignite tapison ispod nogu vozača i suvozača te potražite znakove hrđe – ako voda curi u unutrašnjost tu se najčešće taloži – Pogledajte u kakvom su stanju gume te troše li se nejednako – Kilometraža se bilježi na svakom tehničkom pregledu – Pregledajte unutarnje rubove blatobrana u potrazi za hrđom – Zapamtite, ušminkana i atraktivna unutrašnjost ili oprani motorni prostor su razlog za sumnju, ne za kupnju – Slično vrijedi i za vanjski lak.

Originalna boja pokazuje što je auto prošao, a svježi lak može sakriti neke gadne probleme poput tragova sudara ili hrđe – Svakako provjerite dokumente automobila te je li s njima sve u redu. Kako ne bi bilo komplikacija provjerite i glasi li auto na vlasnika.

www.vecernji.ba