Lako se bogatim zdravo hraniti. Što ćemo sa ostalim, kojih je u BiH i najviše?

Bh. stručnjaci svakodnevno upozoravaju na zdravu ishranu. Međutim, nitko nema, spasonosno rješenje kako preživjeti u državi u kojoj cijene životnih namirnica svakodnevno rastu, pogotovo kada imamo i trgovce kojima je profit bio ispred interesa zajednice, a posebno najugroženije i socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva.

Kako kažu, lako se bogatim zdravo hraniti. Što ćemo sa ostalim, kojih je u BiH i najviše? Najniža mirovina u Federaciji iznosi 371 marku. Dok se izdvoji novac za režije, lijekove i osnovne životne namirnice, umirovljenici teško sebi mogu priuštiti kilogram limuna – koji, naprimjer, na sarajevskoj pijaci Markale košta pet maraka. U jeku pandemije cijena bijelog luka bila je 15 maraka, kažu prodavači.

Pandemija se negativno odrazila i na njihovo poslovanje. U ožujku ove godine, u odnosu na isti period protekle, zabilježen prosječan rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 1 posto. Pojedini trgovci početkom pandemije nerazumno su povećali cijene određenih proizvoda, u cilju ostvarenja profita, a na štetu potrošača.

Predsjednica Kluba potrošača TK-a Gordana Bulić kaže kako su imali prijave potrošača o rastu cijena određenih proizvoda, ali da ih svakim danom bilo sve manje u užujku: ”Vraćanjem cijena na nivo od petog ožujka, dosta onih koji su pokušali da ih povećaju, i vratili su cijene. Poslije toga smo imali i manje prijava potrošača”.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim zakonskim propisima i da se suzdrže od nerazumnog podizanja cijena. Od 15. ožujka do 20. ožujka dežurni tim s pet tržišnih inspektora izvršio je 460 inspekcijskih nadzora na području Federacije. Izdano je 595 prekršajnih naloga i izrečene kazne u iznosu milion i 80 000 maraka.

Bljesak.info